lördag 24 december 2011

god jul

God jul på er. Nu loggar jag ut.

onsdag 21 december 2011

humaniora

Uppmuntrande läsning i juletider. Precis som jag tänker med humaniora och med vikten av humaniora. Och efter Jennifer Holts presentation i förra veckan kan man också tillägga -- vem skall fundera över sådant om inte humanisterna gör det? (Tja, jo, medie- och kommunikationsvetarna, förstås, men vissa frågor som är avgörande i vår tid, som makten över bilderna och makten över informationsvägarna kräver nästan ett humanistiskt perspektiv.)

Jag är ganska överhopad med jobb såhär de sista dagarna innan jul, men jag skall se The Girl With the Dragon Tattoo i dag, hade jag tänkt.

fredag 16 december 2011

intryck

I går kom Jennifer Holt och gästföreläste på filmvetenskapen i Lund. Jag var där inte bara av intresse utan också för att Jennifer och jag var kursare UCLA ihop för länge sedan -- hon var doktorand och jag var utbytesstudent. Sedan har jag bara träffat henne lite kort på någon konferens, men nu har hon varit gästprofessor i Stockholm och filmvetenskapen i Lund passade på att bjuda in henne. Hon talade om "the digitalization of television", vilket är ett ämne som i hennes presentation berörde så mycket av allt det som pågår just nu med Internet och 4G-mobiltelefoni, om hur man kontrollerar (eller försöker kontrollera) "the content", innehållet, dvs filmer och TV-serier och annan underhållning vilkas distributionsformer just nu är stadda i hastig förändring. Det var verkligen högintressant.

I dag tog jag sedan tåget i stället lite längre än vanligt och åkte till Köpenhamns universitet för att delta i konferensen Kroppspråk och levande bilder. Dessvärre kunde jag inte vara med hela dagen, men jag hann lyssna på Rikke Schubart som talade om vampyrer och med exemplet The Vampire Diaries diskuterade hur CGI innebär att man mycket tydligare kan visa skiftningar mellan "vampyransikte" och mänskligt ansikte, vilket också innebär att vampyrens kamp för att kontrollera sina vampyriska impulser kan visas i närbild. Mette Kramer talade om kyssar kan betyda mycket mer än bara sex -- att kyssen också är ett uttryck för "bonding" -- och analyserade den berömda kysscenen i Notorious med Ingrid Bergman och Cary Grant utifrån det. Och Henry Bacon presenterade om kroppspråk i Aki Kaurismäkis filmer.

På tåget läste jag min printout av Boken så här långt, dvs inledning, kapitel ett och kapitel två. Det är ungefär hälften av boken i något slags extremt utkastkladdskissversion, vilket jag blev alltmer plågsamt medveten om medan jag läste. Inledningen (som ju inte kommer att få sin slutgiltiga form förrän hela boken är klar) är faktiskt ganska OK och kapitel två som jag svettades så över i höstas behöver främst kompletteras, men kapitel ett behöver nog en rejäl duvning. I och med att det är en ihopskrivning och bearbetning av två artiklar jag skrivit tidigare, har den en taskig disposition, ingen riktig styrfart, och ett oklart syfte. Men jag tror inte att jag skriver om kapitel ett förrän jag skrivit tre och fyra. Det får ligga till sig helt enket.

tisdag 13 december 2011

färdig eller inte färdig

Fick besked om att min vetenskapliga slutredogörelse till Vetenskapsrådet är godkänd. Skönt, men också en lite tom känsla eftersom mailet avslutades med: "Ditt ärende avslutas och stängs." Officiellt är jag alltså helt färdig med postdoken. Känslan av att var sak har sin tid, att tiden går, att stänga dörrar och så vidare blev väldigt stark.

Ändå är jag ju, inofficiellt, inte färdig. Boken är ju under tillblivande. Så jag stänger ändå inte den dörren. Den tiden är liksom ändå inte förbi.

torsdag 8 december 2011

cities in decline

För länge sedan, i den här bloggens barndom, skrev jag om TV-serien Our Friends in the North från 1996. Jag fascinerades över hur snusket kopplades till Skandinavien -- korrumperade politiker som ville bygga som i Sverige och porrbutiksägare som köpte in film från Danmark. TV-serien utspelar sig främst i Newcastle -- en del i London men mestadels i Newcastle. Redan då visste jag ju att det fanns en verklighetsbakgrund till de här kopplingarna. Mycket av porren importerades från Danmark (fast man producerade också 8mm-porr i England) och Sverige stod i framkant vad gällde de prefabricerade betongelement som var en förutsättning för bland annat miljonprogrammet.

Vad jag inte visste då, var hur tätt förknippat med Malmö de snuskiga byggvanorna i just Newcastle var. Enligt studien Cities in Decline? A Comparative History of Malmö and Newcastle after 1945 av Natasha Vall, åkte man från Newcastle till Malmö på våren 1963 för att studera byggteknik och byggande, inklusive ett besök på Skånska Cementgjuteri (sedermera Skanska) för att titta på prefrabricerade betongelement. Man besökte förstås Stockholm och Göteborg också, men Malmö betraktades som en i högsta grad modern stad (s. 68-69). Lustigt nog är det så att den svenska TV-serie som i någon mening har inspirerats av Our Friends in the North -- Upp till kamp -- utspelar sig i Göteborg.

Jag håller på att samla ihop till ett fint inledningsavsnitt om just Malmö som stad. Det skall bara skrivas också.

gendered styles

Hm. Insåg att Charlotte berättar en liknande anekdot apropå det där med kvinnlig stil.

onsdag 7 december 2011

lite crazy

Det har varit väldigt intensivt, på gränsen till för mycket, nu ett tag. Sedan jag gjorde mitt gästspel på filmvetenskapliga seminariet i Stockholm är det som att det har gått i ett. Mycket återstår innan julledigheterna kommer, men jag tror ändå att det lugnar sig något nu. Mitt förra inlägg är faktiskt lite symptomatiskt -- å ena sidan säger jag att jag inte har tid, å den andra skriver jag ett långt och nästan maniskt inlägg.Länk
Anyways: ett fullmatat FLM-nummer damp ner häromdagen. Tema: den kvinnliga stilen. Spännande, och jag minns hur jag läste på och grubblade över den kvinnliga stilen när jag höll på med avhandlingen och jag tror inte det finns något svar på det där (vilket inte betyder att det inte kan vara givande att utforska). Eller snarare, jag vet inte om jag kan hålla med om att det aristoteliska berättandet skulle vara mer manligt eller patriarkalt. Minns också hur jag och en väninna tog en öl efter att ha sett Heavenly Creatures på bio och jag råkade säga något om hur mycket jag gillade Peter Jacksons filmer och min kompis satte ölen i vrångstrupen och hostande fick ur sig "Menar du att det är en man som regisserat den här filmen???"

Jag läser sporadiskt Mårten Schultz blogg. Nu hittade jag det här inlägget, om möjliggörande, omöjliggörande och censur, som jag tyckte var tänkvärt. Inlägget var inspirerat av Amnestys bloggstafett om yttrandefrihet, som också kan vara värd att uppmärksammas.

Nu skall jag försöka samla ihop mig och ge mig på Boken och en artikel. Innan nästa galna våg av too much work slukar mig igen...