fredag 3 april 2009

professional leisure

Rent privat håller jag på att se en brittisk TV-serie från nittiotalet som heter Our friends in the North. Den handlar om fyra vänner, tre män och en kvinna, som kommer från Newcastle i norra England och deras liv. Den utspelar sig mellan 1964 och 1995.

Det övergripande temat är korrumption, bland labour-politiker i Newcastle och bland Londons polis, och på så vis är den ganska obehaglig. Man bygger miljonprogramslägenheter (just like they do in Sweden) som börjar mögla och falla sönder på bara några år (hallå, Herrgården, någon? Just like in Sweden! Fast det tog väl mer än bara några år innan Herrgården började mögla?).

Mest intressant för mig, rent professionellt, dock, är att en av huvudpersonerna (spelad av Daniel Craig, så småningom med en frisyr så långt från Bond man kan tänka sig) blir inblandad i Londons porrbusiness. Han börjar jobba för Benny Barrett, en slemmig typ, underbart spelad av Malcolm McDowell (ni vet, han i A Clockwork Orange som något senare i det närmaste förstörde sin karriär i den märkliga Caligula), som är stolt innehavare av X antal sexbutiker och minst en sexklubb i Londons Soho. Sexbutikerna är lite mystiskt upplysta av ett blåaktigt ljus, nästan lite modernistiskt, och visar film i en liten hemlig visningslokal längst in i butiken. Man får inte se så mycket från dem utom när polisen, the "dirty squad", slår till. Benny Barrett och hans underhuggare mutar polisen för att få jobba i fred. The "dirty squad" är helt plötsligt dirty på riktigt. Allt snusket, enligt TV-serien, är importerat från Danmark.

Den brittiska korrumptionen, i den här TV-serien, är alltså direkt kopplad till Skandinavien. Snuskiga byggvanor från Sverige och snuskiga tidningar och filmer från Danmark.

2 kommentarer:

  1. Intressant tanke. :) Men det svenska miljonprogrammet är ändå, trots sina brister, långt ifrån så snuskigt och människoovänligt som sina kollegor världen över, till exempel i Sovjetunionen och i Storbritannien. Det är faktiskt ganska imponerande att vi lyckades bygga bort det gamla trångbodda och RIKTIGT snuskiga Sverige med såpass högkvalitativa bostäder, även om det blev mycket löpande-band-stereotypi och dåligt underhåll på slutet.

    Många utländska vänner har förundrat sig över hur bra hyresmarknaden fungerar här jämfört med där de kommer från, en av dem kommer från just Skottland. Och hur det gick i USA när de försökte lösa husproblemet genom att alla skulle få lån och bygga själva vet vi nu.

    Att det, som du säger, dröjt ända tills nu innan vi glömt bort att prioritera en viss kvalitet i boendet för alla är kanske det högsta betyget av alla. Det är fan att man ska behöva vara stolt över hur långsamt saker förfaller... Kom igen, vänstern, formulera en ny vision, tack!

    SvaraRadera
  2. Det är ju mer bilden av Skandinavien än Skandinavien på riktigt jag syftar på. Jag förutsätter också att en del av porrtidningarna och porrfilmerna i Londons Soho på sextiotalet kom från andra länder än Danmark. Men i TV-serien är det Sverige och Danmark som nämns i de här sammanhangen.

    SvaraRadera