måndag 19 augusti 2013

bögjävlar

En av konferensens höjdpunkter för mig var visningen av filmen Bögjävlar från 1977, med en efterföljande paneldiskussion mellan Thomas Waugh (professor vid Concordia University), Gunnar Almér (Svenska Filminsitutet och en av personerna bakom filmen), Roger Wilson från Sveriges Radio (Kino) och Marcus Lindeen, regissör av bland annat filmen Ångrarna, med Ingrid Ryberg som moderator. Inte nog med att filmen Bögjävlar (en dokumentär som är mindre än en halvtimme lång) var en liten juvel i sig -- charmig, allvarlig, en produkt av sin tid och samtidigt förvånansvärt... fräsh, inte dammigt pamflettig som vissa sjuttiotalsproduktioner kan vara, utan diskussionen efteråt var också engagerande. Inte minst att höra Gunnar Almér berätta om hur filmen gjordes delvis som en reaktion mot Vilgot Sjömans Tabu från samma år, och att höra om hur det på något sätt finns ett generationsgap mellan den äldre gayrörelsen och den yngre. We have fathers and grandfathers that we have never met, som Wilson (eller Lindeen?) sade.

I övrigt är det ovanligt att vara på en konferens där i princip varje enskilt moment är intressant. Alla presentationer jag åhörde var av god kvalitet och behandlade ämnen som var spännande -- ibland mer väntat som bareback pornografi, dödsbäddsdokumentärer, fetmaaktivism, Ingmar Bergmans arkiv, och ibland mer oväntat som ecuadorianska amatörfilmer om emigration eller uruguayanska arkivproblem. De två senaste presenterades på en panel som jag var chair på och jag var jättenervös innan eftersom jag inte kan såvidare värst mycket om Ecuador eller Uruguay. Lustigt nog var jag mer nervös än jag hade varit om jag hade presenterat själv -- då är man ju bara ansvarig för sig själv men om man är chair så skall hela panelen funka. Man skall hålla reda på tiden, presentera folk på ett vänligt och rättvisande sätt och så vara beredd på att ställa lite frågor om det blir magert med sådana under diskussionen.

Och nu är det sent i augusti, terminsstart, min favorittid på året, och precis som jag hoppades i början av sommaren är jag någotsånär i kapp med arbetet inför hösten. Yey!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar