måndag 27 juni 2011

sex och kontext

Hemma från NECS-konferensen -- det var kort men intensivt och jag hann inte med så mycket mer än att presentera själv, vara chair på en panel och lyssna på keynote-föreläsningen. Som blev avbruten precis när talaren, den alltid lika lysande Richard Dyer, hade hunnit börja (ironiskt nog att tala om "silence") av att brandlarmet gick. Hela den månghövdade publiken fick vackert traska ut och det tog lång tid (en halvtimme? Fyrtio minuter?) innan vi släpptes in igen

NECS har blivit en stor konferens på bara några år. Det innebär att det också är en mötesplats för europeiska filmvetare, vilket är både trevligt och givande. Nästa år skall det vara i Lissabon och därefter, tror jag, diskuteras Prag.

Jag höll mitt paper på en panel som handlade om censur, distribution och visning -- i vanlig ordning stack mitt paper av. Tror inte det var många andra papers överhuvudtaget som upprepade ordet "genitals" vid ett flertal tillfällen. Inser att jag har blivit lite bortskämd eller yrkesskadad av att vara i den här miljön i Malmö där det inte är något konstigt att prata om sex och att jag måste träna på att på ett lyhört och rimligt sätt presentera min forskning. När jag för första gången kom i kontakt med forskarprogrammet Kön, sexualitet och socialt arbete (februari 2008) minns jag hur jag helt plötsligt INTE kände mig som ett freak eller ett cirkusdjur för att jag pratade om porr. Men jag har kanske tappat känslan för att de flesta människor, utanför den här sfären, tycker att sex kan vara jobbigt/pinsamt/privat att prata om? Det är alltid svårt att veta hur saker landar.

Jonas Holmberg skriver i Expressen om svenska synden och nypuritanismen och nämner mig och ett sidospår i mitt projekt. Kul!

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Har en alldeles för dålig uppkoppling för att söka reda på om du redan nämnt/refererat till denna godbit just nu, men jag tänkte ändå att jag skulle tipsa om Papayanis artikel "Sex and the revanchist city: zoning out pornography in New York", som jag tänker borde vara användbar i ditt malmöprojekt (kanske ooold news, men jag tänkte iaf ändå). Här är en länk: http://www.envplan.com/abstract.cgi?id=d10s

    //Björn

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset och länken, Björn! Jag har inte läst den ännu men den ligger faktiskt i att läsa-högen. Den verkar användbar indeed.

    SvaraRadera