tisdag 17 april 2012

white fantasies

En av Lasse Braun-filmerna, ur serien Tropical, heter "White fantasies". Titeln lägger en intressant twist på vad filmen handlar om -- den skildrar en vit man som ligger med två svarta kvinnor, utomhus. I skogsbrynet står två svarta män med vita T-shirts med texten "Black power" och spionerar. Efter en stund rusar de fram, övermannar mannen och binder honom vid en stolpe och våldtar sedan kvinnorna i hans åsyn. När de är klara, skär de halsen av mannen. Filmen är ca 10 minuter lång och kombinerar sex och våld på ett sätt som jag förutsätter hade varit (är?) problematiskt för den svenska filmcensuren. (Jag vill understryka att den ganska tydligt inte är "på riktigt" -- det är alltså ingen film med ett verkligt mord.)

Men varför heter den White fantasies? Är hela filmen en iscensatt vit fantasi? Eller blir mannen straffad för att han lever ut sin fantasi? Menar den sig vara ett uttryck för den vite mannens fantasier om våldsamma svarta män som ett mardrömsscenario eller som en (masochistisk) sexuell fantasi?

Fascinerande vad en titel kan göra, hur den sätter i gång en tolkningsprocess. Utan den titeln hade filmen burit på andra betydelser. Och man kan ju fråga sig om den som laddade sin lilla 8mm-projektor och projicerade den mot en källarvägg eller något funderade över vad den hette. Eller den som kanske såg den i någon butik i Malmö. Eller någon annanstans i världen.

Skriver på för fulla muggar -- just nu med många markeringar i texten att jag måste kolla saker, reflektera mer när fjärrlåneböckerna börjar komma, se om en film eller undersöka något närmare. Men processen är i gång och det är jättekul.

3 kommentarer:

 1. Mariah,
  Du måste sätta in filmen i det tidssammanhang den gjordes på 70-talet. Det var inte så vanligt med att man i Sverige kom i kontakt med främmande kulturer. För de flesta vita män var en svart kvinna en okännd varelse. Det fanns också equal rights rörelsen i USA med bakgrund av de svarta som slavar i USA bara 100 år tidigare. Det var lite förbjudet med blandade relationer. Anektoder tillskrev svarta män stora könsorgan. Alltså måste svarta kvinnor har en speciell en speciell annorlunda fitta.

  Det finns alltså en vanlig fantasi hos vita killar att ha sex med negress. Och ännu bättre med två! Efter könsakten slut kommer eftertanken in.
  De två svarta männen återerövrar sina kvinnor och bestraffar dom med påtvingade samlag. De straffar också den vite mannen för att han stulit deras kvinnor

  SvaraRadera
 2. Jo, men är eftertanken en eftertanke, ett uttryck för oro/ångest över tabubrottet, eller en fantasi i sig?

  Filmen kan vara gjord redan i slutet av 60-talet -- jag har inte rett ut dateringen av de här filmerna ännu. De andra två Tropical filmerna innehåller inget våld utan mer av exotisering. Den här är helt enkelt lite särskild.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att filmen, trots att det är en sexfilm, är något moraliserande. ´

  Det är å en sidan spännande och lockande att ha sex med en svart kvinna. Att det är två kvinnor visar att den vite mannen "äger" dom. Han erövrat dom. Kanske köpt dom på en slavmarknad. Kvinnorna har underkastat sig honom för för han är deras nya hövding.

  Sedan blir den vite mannen ihjälslagen av två svarta männen. Det är stark varning till andra vita män. Det är farligt att erövra och njuta av de svarta kvinnorna.

  Sedan betäcks de svarta kvinnorna av de nya hövdingarna.

  Man kan jämföra lejonhanen som först jagar iväg den gamle hannen, sedan dödar ungarna till slut låter sig honorn betäckas av den nye hann

  SvaraRadera