måndag 5 september 2011

deviance

Har förberett kvällens skiftesföreläsning, om lust och olust, där jag är en av tre presentatörer. Nu sitter jag och kämpar med min bok -- ett fruktansvärt frustrerande men emellanåt jätteroligt arbete. Har suttit en lång stund och grubblat över kapiteldispositionen och vad som återstår att göra. Suck. Det är så störigt också för att även om jag har massor med skrivet material, är det ändå så att varje artikel/kapitel/paperpresentation inleds med en introduktion som radar upp vissa viktiga kontextuella fakta som är basically the same. Dessa kommer ju nu att hamna i en introduktion men jag måste gå igenom allting för att se att allt finns där, att det inte upprepas och att det passar ihop med sådant som är och kommer att bli helt nyskrivet.

Men just nu skriver jag om sexbutikerna som sexuella rum, något som jag har gjort tidigare i ett annat sammanhang men då med fokus på hur sexbutiker har förändrats. Den äldsta undersökning om porrbutiker jag har hittat handlar om "Hiding in Pornographic Bookstores" av David A Karp och publicerades 1973. Då talade man om "deviance", alltså avvikande beteende. Det är förvisso en amerikansk undersökning, men föreställningen om sexbutiksbesökare som avvikare fanns också i Sverige. Sexbutikerna uppfattar jag egentligen som mycket mer spännande platser än klubbarna -- mycket mer utrymme för just avvikande beteende och udda intressen. Men samtidigt är jag (fortfarande!) mer osäker på klubbarna än vad jag är på butikerna som jag ändå tycker att jag har bildat mig en ganska god uppfattning om vid det här laget.

2 kommentarer:

  1. Det skall gå att se på hemsidan så småningom, vet inte riktigt var man hittar det men ett starkt tips är att kolla under skiftesföreläsningar.

    SvaraRadera