tisdag 25 oktober 2011

några länkar

Gårdagens spattighet förbyttes till lugn när jag äntligen fick hålla boken i min hand. Väntar fortfarande på den stora laddningen böcker men nu har jag i alla fall ett exemplar att visa upp och bläddra i.

Tiina Rosenberg intervjuas i Sydsvenskan om att hon fått professuren i teatervetenskap i Stockholm och därför lämnar Lund. "En professorstjänst är egentligen upplagd för en man med en familj som flyttar med. Så funkar det inte längre, den moderna familjen har åsikter", säger hon i intervjun. Den akademiska världen håller i och för sig på att förändras. I USA är det en självklarhet att man måste flytta när man har disputerat -- om man har turen att få ett jobb. Men i Sverige uppfattar jag det generellt så att man rotar sig på ett ställe och hellre pendlar än flyttar, om man inte måste. Men skall man ta med sig en familj hänger det på så mycket: bostad, skolor/dagis, jobb åt den respektive.

Viktor Barth-Kron har skrivit om debattklimatet -- nej, fel, förutsättningarna för debatt i Sverige. I artikeln pekar han på problematiken å ena sidan yttrandefrihet för många å den andra sidan en sjunkande ekonomisk bärighet och hetsen att bli hörd. Inte nog med att rubriken är filmfärgad (In space no one can hear you scream...), han gör också en jämförlse med det inslag i Kvällsöppet 1971 när Harry Schein, Nils Petter Sundgren och Vilhelm Moberg diskuterade att SVT hade visat den illa beryktade Pensionat Paradiset (1937) i TV (se klipp här). PM Nilsson svarar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar