tisdag 8 januari 2013

synd och föräldraskap

Jag är efter med precis allting just nu. Och jag har inte ens någon bra ursäkt. Så, några korta snabba länkar:

Historikern Nikolas Glover skriver om svenska synden och den förmodade frigjordheten. På samma sajt skriver förläggaren och idéhistorikern Carl-Michael Edenborg om sex som problem eller gymnastik i Sverige.

I Ottar skriver Tomas Hemstad om föräldraidealet. Att skiljelinjen kanske inte går så mycket mellan hetero och homo som mellan med barn eller utan barn. Men det mest intressanta är det han säger om vad babyboomen och innerstadsfamiljerna gör med den urbana miljön: "Kaféer gick från att vara rökiga tillhåll för skolkande elever, arbetslösa och kulturarbetare till att bli fräscht upplysta lattebarer för stressade föräldrar i farten. De sista mörka mystiska hålen i staden ersattes av gallerior fyllda med organisk tvål och rustika ljusstakar. Det urbana rensades ut till förmån för en medelklassig TV4-tillvaro." Jag tror inte själv att det räcker med att det har med barnafödande att göra för det har minst lika mycket att göra med ändrade levnadsvanor -- att man väljer att bo kvar i stan snarare än att flytta ut till en förort någonstans när man får barn. Man vill inte ge upp det urbana och samtidigt förändrar man genom sitt kvarstannande det urbana...

Återgår nu till användandet av body doubles i svensk sexfilm. Och föreläsningsplanen som borde läggas ut till studenterna typ i går. Och lite antologiadministration. Och annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar