tisdag 26 mars 2013

harry reems

Nyheten om Harry Reems bortgång nådde mig under en liten välbehövlig mitterminssemester. Harry Reems dog av bukspottskörtelcancer vid 65 års ålder. Alla minnesrunor jag än så länge har sett har betecknat honom som "Deep Throat star" och det var Långt ner i halsen som var hans ingång in i porrbranschen, och det var sannolikt också Långt ner i halsen som var hans olycka eftersom han dömdes för "obscenity" -- osedlighet -- för sin medverkan i filmen. Här kan man se honom berätta om domen. Även om domen så småningom drogs tillbaka på något sätt innan hans överklagande hade gått igenom, var det under de åren (mitten av sjuttiotalet) som han gick in i en alkoholism som han inte kom ur förrän i slutet av åttiotalet då han blev nykter, kristen, gifte sig och skolade om sig till fastighetsmäklare.

Detta är den snabba storyn om Harry Reems liv. Den lite längre och lite mer komplicerade skulle också inbegripa hans internationella karriär som porrstjärna -- de europeiska filmer han var med i och som han sannolikt tackade ja till inte bara av ekonomiska skäl utan också för att han hade den där domen hängande över sig och det var klokt att tillbringa tid utomlands. Han spelade mot Marie Forså i Butterfly eller Lifterskan (1974), i Justine & Juliette från 1975 (dubbad av Börje Ahlstedt!) och igen i Bel Ami (1976). Jag minns när jag berättade om detta under en föreläsning för internationella studenter, och en amerikansk student i gruppen kom fram till mig efteråt och frågade "the Harry Reems?" Det känns kanske lite märkligt, att en känd amerikansk porrstjärna skulle medverka i svenska filmer, men den enligt imdb västtyska Lifterskan regisserades av Joe Sarno och via den var kanske inte steget så långt till Sverige. Överlag är hela den europeiska sexfilmen präglad av starka transnationella nätverk och flöden.

Den lite längre berättelsen om Harry Reems skulle också inbegripa den paradoxala situationen på sjuttiotalet när Reems blev en "porn chic"-stjärna genom sin medverkan i Långt ner i halsen och fick hänga med kändisar som Warren Beatty och Jack Nicholson, samtidigt som hans association med porrindustrin hindrade honom från att göra filmkarriär inom mainstreamfilmen. Å ena sidan kopplades porren ihop med radikalitet och frihet, å den andra var den utsatt för rättsprocesser och en puritanism som tydligt markerade var gränserna gick.

Jag skulle också vilja tillägga att Harry Reems var en komisk talang. Hans insats som läkaren i Långt ner i halsen uttrycker en goofy, icke-aggressiv humor som å ena sidan är lite dum ("What if you had your balls in your ears?" -- "Then I would hear myself coming!") och å den andra är ganska avväpnande. Även om jag har sett honom i osympatiska roller uppfattar jag hans styrka som skådespelare var den här lite goofy humorn och det var också den, i alla fall enligt Linda Williams, som gjorde att en film som Långt ner i halsen kunde slå.

Det finns alltså något lite tragiskt över Harry Reems. En del skulle kanske säga att han tog sig ur tragiken när han blev nykter, kristen och fastighetsmäklare, men jag kan tycka att en del av tragiken är att han var tvungen att göra det för att överleva. Att han inte kunde gå vidare som skådespelare, att vägarna stängdes när han (av en slump, brukar det sägas) medverkade i vad som kom att bli den mest (ö)kända porrfilmen någonsin, och att han fick bära hundhuvudet för något som betydligt fler personer var inblandade i.Jag hoppas han hade ett bra liv till sist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar