torsdag 23 juli 2009

semesterupplevelser del 1

En av semesterläsningarna var Breaking Dawn, den sista Twilight-boken. Jag tar tillbaka allt jag sade om den tredje! Vilket ju byggde på ett missförstånd... Nåja, Breaking Dawn gav såväl the big sex som the big bite, det var emellanåt rena skräckgenren typ Rosemary's Baby och Exorcisten (läs gärna Carol Clovers bok Men Women and Chainsaws, kapitlet "Opening Up" om besatthetsfilmer) och emellanåt tung gothic thriller.

Det motsvarande kan inte riktigt sägas om Antichrist, Lars von Triers senaste som jag sent omsider lyckades komma i väg och se. Ibland är det svårt att se filmer man läst mycket om, nästan varje scen gav mig en känsla av jaså, var det så det såg ut (vilket ju också säger något om svårigheten att beskriva filmer med ord). Jag blev kanske lite... tja, besviken för hur illa jag än tycker om Lars von Trier -- all respekt för honom som filmskapare, det är hans berättelser jag inte gillar -- så brukar han åtminstone beröra en och det tycker jag inte riktigt han lyckades med här. Kanske om jag hade sett filmen helt oanfrätt av alla beskrivningar och omdömen som jag läst hade den gripit tag i mig, men det kändes lite som om ryktet var större än filmen. Är ändå glad att jag såg den.

Bloggen -- precis som mitt arbete -- kommer att gå lite på halvfart i ett par veckor. Den hundraprocentiga, internetbefriade semestern är slut, men tempot kommer att vara lugnt i några veckor till. Den 6-9 augusti skall jag på konferens i Stockholm, det blir startskottet för hösten. Vilket betyder att sommaren har ramats in av två konferenser, NECS i slutet av juni och NorLit i början av augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar