fredag 25 september 2009

envishet lönar sig

Det går bättre nu. Som jag skrev i förra inlägget, bara man envisas så brukar det lösa sig. Jag jobbar med ett paper och en artikel, samtidigt som jag försöker lägga ner en del tid i källaren på UB för att läsa gamla Kvällsposten (något jag skulle gjort för länge sedan, känns det som). Så snart mina närmaste deadlines är klara skall jag avskärma mig från omvärlden i ett par veckors tid och bara sitta där nere (och bli sjösjuk av att läsa mikrofilm, för det blir man).

Artikeln handlar om filmcensur som ju är ytterst aktuellt i dessa dagar (om än förhoppningsvis snart helt inaktuellt!) På regeringskansliets hemsida ligger remissvaren för allmän beskådan (ännu så länge i alla fall) och de tillstyrker alla utredningens huvudförslag, dvs avskaffandet av filmcensuren för vuxna. Det finns lite olika synpunkter på detaljer i utredningen, men huvudfrågan tycks alltså folk vara rörande ense om. Lustigt nog verkar de flesta vara överens av den anledningen att det inte är lönt längre, inte för att det skulle vara tveksamt ur ett demokratiskt perspektiv eller ur ett vetenskapligt perspektiv eller bara problematiskt i största allmänhet, utan för att internet har öppnat upp för så många vägar för rörliga bilder att systematisk censur är omöjlig. Det är alltså resignation som leder till vuxencensurens avskaffande (om det nu blir så) och inte något annat...

Mitt paper (samförfattat) skall presenteras i Istanbul om en vecka på en konferens och handlar om svensk sjuttiotalsporr. Eller sexfilmer som jag har börjat kalla dem, för porr är kanske inte riktigt rätt ord även om de ofta beskrivs som det. Det går fortfarande trögt, men jag har ändå förhoppningen om att det löser sig med lite envishet. (Det måste det, annars kommer jag aldrig mer att kunna besöka Turkiet...)

Och i Kvällsposten från den 21 maj 1971 kunde man läsa om när Christina Lindberg -- som ett led i lanseringen av Exponerad -- hissades ner från en helikopter på filmfestivalen i Cannes och strippade inför fotografer som blev "vildare och vildare". Enligt artikeln fick en fotograf som försökte hjälpa henne en "smäll på fingrarna".

6 kommentarer:

 1. Hej, och tack för en intressant blogg/forskningsprojekt! Du skrev något ovan som aktualiserade en fråga jag funderat på länge, nämligen hur man skall definiera porr. Som det är nu finns många olika defintioner och framförallt porrmotståndare har en tendens att definiera porr som något per definition dåligt vilket förstås omöjliggör all diskussion. Du skrev ovan:

  >Eller sexfilmer som jag har börjat kalla dem, för porr är kanske inte riktigt rätt ord även om de ofta beskrivs som det.<

  Jag tror att jag förstår vad du menar, och det är möjligt att de filmer du talar om inte kvalar in som porr ens i en mycket vid definition, men hur ser du själv på saken, hur skulle du definiera pornografi?

  Själv skulle jag gärna se det som en neutral genrebeteckning, något i stil med "text, bild eller ljud ägnat att väcka sexuell upphetsning". Analogt med komedi eller skräck t.ex. Men jag är osäker och man stöter som sagt på en vild flora när man diskuterar med folk.

  SvaraRadera
 2. Det där är svårt. Jag skulle nog också gärna se en neutral beteckning, och ungefär i stil med det du skrev använder jag ofta som en utgångspunkt. Men det räcker bara som utgångspunkt, utöver det är det så mycket att ta hänsyn till -- vad "folk" uppfattar som porr, att det finns en industri som producerar porren, att det obscena och oanständiga censurerats genom tiderna, att text, bild och rörliga bilder betraktas på olika sätt och i olika sammanhang. Vad gäller porrmotståndare kan nog ingen "vetenskaplig" definition i världen rucka på åsikten att porr per definition är dåligt. Den åsikten är det dessutom inte bara porrmotståndare som har -- många använder ju ordet porr för att uttrycka sig nedsättande och/eller lite löjeväckande om något. Kokböcker är "matporr", t ex. På sextio- och sjuttiotalet var det självklart för filmkritiker att något som var bra inte kunde vara porr. Och så vidare.

  Eventuellt kommer det en bloggpost om problemet med definitioner så småningom. Frågan är för stor för att redas ut i en kommentar.

  SvaraRadera
 3. Svårt var ordet, och jag menar förstås inte att man behöver säga heja och hurra för all eller ens någon porr. Men det är intressant med definitioner. Jag var på en debatt om porr för en massa år sedan mellan å ena sidan A. Bard och P. Östergren (och ev. någon mer) och å andra sidan några representanter för Ung Vänster. Efter två timmars intensiv debatt i ett delvis ganska högt tonläge framgick det att man hela tiden hade pratat om olika saker. Bard & Östergren hade talat om något i stil med vad jag skrev ovan, medan UV-människorna talat om porr, definerat som heterosexuella, sexistiska och/eller våldsamma sexskildringar. Till skillnad från erotik som man menade var bra, jämställda, fina sexskildringar. För dem hade Bard & Östergren alltså stått och medvetet försvarat sexism som något med frigörande potential. Med sådana skilda utgångspunkter är det ju inte så konstigt att samtalet förs i höga tonlägen.

  SvaraRadera
 4. Ja, jo, men problemet (eller ett av problemen) är att Bard och Östergren och Ung Vänster-människorna hade kunnat sitta och titta på samma porrscen och uppfattat den å ena sidan som sexskildringar med syfte att upphetsa (och med frigörande potential) och å den andra sidan som förnedrande/sexistiska skildringar.

  Nu satte du i gång mig. Det kommer nog en bloggpost om detta så småningom, men jag har så mycket att göra för tillfället så det får vänta lite.

  SvaraRadera
 5. Jo det tror jag också. =) Fast jag tycker nog ändå att det är bättre att man är osams/oense om sakfrågor och tolkningar än att man är det för att man talar förbi varandra.

  Jag ser fram emot bloggposten.

  SvaraRadera
 6. Har för mig att jag sett en definition av porr av Umberto Eco. Om jag kommer ihåg rätt gjorde han någon sorts kvalitetsbedömning, där det som endast var ägnat att upphetsa var porr. Äkta porrfilmer kunde man känna igen på att själva handlingen i filmen egentligen inte var någon handling, utan bara en massa klipp med människor som åkte bil, gick fram och tillbaka och in och ut ur hus, bilar osv.

  SvaraRadera