tisdag 20 oktober 2009

pendelrörelser

I kväll skall jag prata på RFSU:s studiecirkel om sex och samlevnad. Samtidigt läste jag med stigande fascination Roland Poirier Martinsson i Svenska Dagbladet i går där RFSU utmålas som en "marginaliserad organisation med extremliberal syn på barns sexualliv", vilket ju får RFSU att låta som... tja, jag vet inte. På ett sätt är ju RFSU en tämligen liberal organisation. Och naturligtvis är huvudfokus för RFSU sexualiteten, konstigt vore det annars. Och ja, det vore väl bra om föräldrar tog större ansvar för hur deras barn skaffar såväl kunskap som normer i sexuella frågor, även om jag tror att föräldrarna ofta är den SISTA instansen barn -- eller rättare sagt ungdomar, för det är frågan om fjortonåringar i Martinssons text, inte sexåringar -- vänder sig till.

Martinssons kolumn kändes helt enkelt lite verklighetsfrämmande. Ändå kanske den fångar upp något i tiden, en reaktion/backlash mot de senaste årens liberalisering i sexuella frågor? Efter Shocking Truth-debatten vid millennieskiftet verkar det ändå som att attityderna till exempelvis pornografi mjukats upp. Svenska Filminsitutets stöd till Dirty Diaries är ett tecken på en sådan liberalisering. Samtidigt talas det om asexualitet och om att sexualisering inte nödvändigtvis har med frigjordhet att göra (helt utan att sätta de som pratar om detta i samma politiska båt som Martinsson!). Jag håller i och för sig med om att det inte går att sätta likamed-tecken mellan sexualisering och frigjordhet. Rätten att vara asexuell är också en rättighet. Även om jag tycker att det jag gör är viktigt skulle jag undvika att trycka upp min forskning i ansiktet på någon som inte vill veta. Tror jag i alla fall -- jag har ännu inte varit i den valsituationen.

Samtidigt finns det ju en pendelrörelse i synen på den här typen av frågor: feminism, sexualitet, censur, barnuppfostran, hemmafruideal, osv. Och det är mycket möjligt att vi ser en pendelrörelse tillbaka nu, just nu. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Jag vet att jag inte skulle vilja att Martinsson bestämde över sexualundervisningen i skolan, men samtidigt utgör den en så försvinnande liten del av unga människors införskaffande av kunskaper om sexualitet, så ärligt talat vet jag inte om det skulle spela någon större roll.

Istanbul-artikeln avslutades och skickades in i går. Nu skall jag förbereda aftonen och försöka föra filmcensurartikeln till något slags slutpunkt.

Uppdatering: Tanja skriver långt och läsvärt om kolumnen på sin blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar