onsdag 15 februari 2012

porrens remediering

Tvära kast här -- i morgon är det Sexualitet i ord och bild i Malmö som gäller. Dagens ämne är det skrivna ordet och Ann Steiner kommer och föreläser om erotisk litteratur. På eftermiddagen skall jag ha litteraturseminarium och det är ett kapitel i Magnus Ulléns Bara för dig: Pornografi, konsumtion, berättande som står på agendan. Det var ett par år sedan jag läste boken så jag fick ta och damma av den lite.

Trots att det är tvära kast och stressigt och ganska stirrigt just nu, med flaxande fram och tillbaka mellan Skåne och Stockholm, måste jag ändå erkänna att jag just nu i mitt liv känner mig väldigt privilegierad. Inte minst detta, att få stå och prata om Bergman -- i den miljö som först gav mig sådan prestationsångest -- ena dagen inför en grupp intresserade och engagerade internationella studenter och sedan i morgon få träffa den minst lika intresserade och engagerade gruppen masterstudenter i sexologi och diskutera huruvida porrens remediering förstärker eller förändrar dess utmärkande drag. Man kan liksom ha det sämre.

4 kommentarer:

 1. Jag tror att porren förändras genom tillgänglighet på nya medier. Digitala kameror och web gör att det möjligt att tidigare konsumenter blir producenter. "Vanligt folk" gör och publicerad porr med sig själva. Detta konkurerar med kommersiellt professionellt producerad porr. Denna marknad växer. Det är spännande att publicera alster med sig själv. Det är spännande att se andra amatörer agera, med tanken att det kan vara din arbetskompis eller granne som finns med. Tidigare var ett vanlit reklamgrepp eller nischning i porrfilm "vanliga svenska par", eller "svenska amatör tjejer".

  SvaraRadera
 2. Jo, man kan ju prata om ett slags porrens demokratisering. Samtidigt kanske det mest är en förändring i tillgänglighet och produktion och inte så mycket en förändring av vad porren egentligen är. Men då måste man ju bestämma sig för vad porr är, vilken inte är helt lätt.

  SvaraRadera
 3. Porrens innehåll är väl lika oberoende av använt medium. Det är ju en skildring av en sexuell relation med fokus på kopulering och det har väl inte förändrats genom att att tekniken möjliggör en demokratisering och större spridning. Privatinspelat skiljer sig från kommersiellt producerat genom att den privata amatörporren har skalat bort teatraliska inslag. Amatörporr koncentrerar sig på förspelet, samlaget, orgasmen och utlösningen Ibland med lite personliga inslag där aktörerna berättar lite om sig själva. Visar sig påklädda. Troligtvis för att visa att det är äkta.

  SvaraRadera
 4. Tack, Hans-Erik -- jovisst är innehållet lika oavsett medium. Det är kanske lite hårklyveri att prata om ifall porren blir mer porrig i ett annat medium... fast studenterna blev diskussionsbenägna och det var ju bra.

  SvaraRadera