onsdag 29 februari 2012

life on mars?

Strippklubb i Malmö? Klubben 4play vill öppna i centrala Malmö, skrev Sydsvenskan i går. I dag kom responsen -- fastighetsägaren säger sig ovetande om planerna och "dementerar allt samröre" med personen bakom klubben. Jag kände mig helt plötsligt transporterad tillbaka till sjuttiotalet och de suddiga mikrofilmskopiorna av Kvällsposten som jag suttit böjd över. Med skillnaden att jag nu läser rapporteringen på nätet. Och förstås skillnaden att lagen om pornografisk föreställning -- som inte fanns på sjuttiotalet -- förbjuder helnaket, simulerade samlag och beröring.

En annan intressant skillnad är fastigetsägarens respons. Naturligtvis blir han förbannad om han får läsa i tidningen att en verksamhet han inte visste om planeras i hans lokaler. Men jag kan inte påminna mig att jag har läst några fastighetsägarreaktioner under mina exkursioner i Kvällspostens murriga sjuttiotalsvärld. Fastighetsägare förekom, naturligtvis, men snarare för att fanns klagomål på byggnaders dåliga skick eller för att de var föremål för koppleriutredningar. Polisens uttalande att klubben antagligen inte kommer att dra till sig prostitution är också en skillnad -- på sjuttiotalet var det ju precis det klubbarna gjorde. Men lagstiftningen ser annorlunda ut och sexhandeln ligger till så stor del på nätet så det kan ju säkert ligga något i det.

En likhet är däremot klubbens beskrivning av sig själv. Den kallar sig en "gentlemen's club"och texten hade kunnat vara saxad rakt ur en annons från sjuttiotalet (förutom att de också arrangerar möhippor).

En annan likhet är alkoholtillståndsfrågan. På sjuttiotalet hade inte heller klubbarna tillstånd att servera alkohol. Fast på vissa ställen gjorde man det i alla fall, under bordet. De var helt enkelt en rätt murky business. Då. På sjuttiotalet. När det fanns gott om rivningskåkar att hyra in sig i och lagarna kring såväl prostitution som striptease var betydligt mer liberala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar