onsdag 27 augusti 2014

maj-briht bergström-walan

Bara några dagar efter Birgitta Stenberg har nu också Maj-Briht Bergström-Walan lämnat oss. Hon var 89 år så det är ju egentligen inte tragiskt på något sätt. Bara tomt. För Maj-Briht Bergström-Walan var en stor och färgstark personlighet, viktig inom sexologin, viktig inom sexualundervisningen, och viktig till och med inom den typ av film som är föremål för mitt arbete. Hon var med i Kärlekens språk-filmerna och spelade en betydande roll också där som drivande inom projektet, inte minst med de skolfilmsversioner av ursprungsfilmen som gjordes.

Hon var också kontroversiell. Inte nog med att konservativa grupper reagerade på hennes sexualupplysning, hon hamnade i bråk med RFSU också, just på grund av sin medverkan i Ur kärlekens språk. För den som vill veta mer rekommendera jag Elisabet Björklunds avhandling, "The Most Delicate Subject": A History of Sex Education Films in Sweden.

Jag hade förmånen att få träffa henne och prata med henne om arbetet med filmerna, tillsammans med Elisabet Björklund. Det var i november 2010. Hon var 86 år och gav ett fysiskt lite bräckligt intryck på grund av sin rullator. Hon ville också att vi skulle sitta nära för att hon hörde dåligt. Men känslan av bräcklighet försvann i samma ögonblick hon började prata. Och det fanns ingenting gammalt i hennes ögon. Hon var skärpt, hon var kraftfull och hon var karismatisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar