måndag 1 september 2014

shame revisited

Flera skribenter har gått ut och sagt att man skall inte söka efter och titta på bilderna av Jennifer Lawrence och de andra kändisarna som blivit hackade. Eftersom det är privata bilder -- i något fall verkar det vara privata, raderade bilder som har rekonstruerats -- som har spridits mot de här personernas vilja skall man inte upprepa eller förvärra kränkningen genom att ens söka upp och titta på dem.

Naturligtvis ligger det något i det. Den dagen ingen höjer ett ögonbryn eller orkar slå ett namn på google images bara för att privata nakenbilder släppts så kommer intresset för att hacka folks konton och sprida privata bilder att sjunka markant.

Samtidigt tänker jag: om det är som jag förstått det, det vill säga att det var Apples iCloud som hackades, så är det ju Apple som skall stå där med skammen. Inte kändisarna. Det finns ju en och annan som sagt att om de tar sådana bilder får de skylla sig själva, men det är ju inte där kärnan ligger.

För mig ligger den på två plan. Det ena är en annan nyhet som dykt upp som en liten notis i tidningarna (OBS nu riskerar jag att komma med en SPOILER): en viktig nakenscen i femte A Song of Ice and Fire-boken skall komma att spelas in. Att klä av en kvinna offentligt, mot hennes vilja, är att sänka henne -- ett slags bestraffning som har med förnedring att göra. Även om många av de responser på bilderna jag läst har varit vad man skulle kunna kalla positiva (man kallar det hela "the fappening" och referenserna till  den egna onanin är otaliga), är det ändå frågan om tämligen upphöjda kvinnor som blir ofrivilligt avklädda i offentlighetens ljus. Det är en skam att det skall vara en skam, kan jag tycka. Att man kan sänka en kvinna genom att göra henne tillgänglig, säger något om sexualsynen och genusordningen i vår värld.

Det andra är: Vill vi leva våra liv helt utan möjligheten att vara privata?  Dave Eggers The Circle utmålar en tillvaro där det privata blir något skamligt. Allt skall vara genomskinligt, synligt för världen. Ingen skall komma undan. Politiker går runt med en kamera om halsen varje vaken timme för att visa upp allt de gör -- att försöka smussla med något blir genast suspekt. Då måste man ju övervaka sig själv hela tiden, censurera sig själv hela tiden, kontrollera varje gest man gör så att man inte gör något som den stora massan som ser en kan uppfatta som suspekt. Jag förstår om de som råkat ut för detta ångrar att de någonsin tog en nakenbild, men vill vi verkligen ha en värld där man inte kan ta en nakenbild på sin partner eller på sig själv? Och om man gör det, så får man skylla sig själv?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar