måndag 22 september 2014

humaniora en gång till

Mellan två föreläsningar (uppsatsintroduktion och Swedish Film and Television Culture). I morse regnade det något alldeles kopiöst och jag var övertygad om att det skulle vara fullständigt tunnelbanekaos, men nej, det var förvånansvärt lugnt. Men det är väl odiskutabelt att hösten är här.

Någon delade den här snart fyra år gamla krönikan av den eminente Terry Eagleton på facebook. Den handlar om den brittiska universitetssituationen, men innehåller viktiga poänger om humanioras roll och betydelse.
In the end, the humanities can only be defended by stressing how indispensable they are; and this means insisting on their vital role in the whole business of academic learning, rather than protesting that, like some poor relation, they don't cost much to be housed.
Hans slutsats är att "advanced capitalism" och universitet är fundamentalt inkompatibla. Jag är inte säker på att jag håller med om just det, men jag tycker han pekar på saker som behövs för att göra universitet till universitet: kritiskt tänkande, att gå emot "conventional wisdom", att reflektera över mänskliga värderingar, värden och principer...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar