Fortfarande extremt intensivt med jobbet. Föreläsning i eftermiddag, filmvisning och föreläsning i morgon, antologiarbete på torsdag och handledning på fredag.
Jonas Gardell skrev bra i Expressen i går: "Vilket Sverige är det ni inte känner igen?" frågade han alla de som är förvånade över SDs framgångar. Han tar upp svenska företeelser som rasbiologiska institutet, steriliseringarna, och diskrimineringen av romer som finns än i dag. Sverige har en mörk historia, brukar jag säga till mina studenter och så visar jag dem tvättmedelsreklam. Det finns en underton av rasism i Sverige som vi helst inte låtsas om. Gardekk påpekar också att det inte tog många år mellan grundandet av Magnus Hirschfelds Sexualvetenskapliga institut och Hitlers maktövertagande och de bokbål (Gardell nämner dock inte dem specifikt) som gjordes bland annat på Hirschfelds böcker. Man kan aldrig ta friheten för given.
På en lite annan not hittade jag den här artikeln -- den är över ett år gammal men kan vara värd att länka till i alla fall, för den behandlar i och för sig en enskild fråga (huruvida kvinnor globalt sett tjänar 10% av den totala inkomsten och äger 1% av världens egendomar) men kan fungera som illustrerande exempel på hur man skall handskas med den typen av siffror med försiktighet. Det gäller, kan jag tycka, också uppgiften som brukade cirkulera under porrmotståndets högkonjunktur, om att pornografi är den tredje största industrin i världen efter narkotika och vapen. Det tjänar varken feminism eller porrmotstånd att man använder sig av slarviga uppgifter som låter bra.
3 dagar sedan
När man jämför kvinnors och mäns ekonomiska standard är det missvisande att då bara går efter inkomsterna och förmögenheterna.
SvaraRaderaKvinnan kan ha låg lön eller ingen lön alls men ändå leva lyxliv genom att hon är gift med en högavlönad man.
Är mannen lågavlönad är han ensamstående eller gift med en lika lågavlönad kvinna.
Hej Sven! Självklart spelar andra faktorer in i den ekonomiska standarden än inkomst (man kan ju ha ett arv också, till exempel). Nu tror jag inte att den där (sannolikt felaktiga eller i alla fall föråldrade) uppgiften som cirkulerat sedan typ sjuttiotalet är till för att mäta ekonomisk standard utan för att säga något om ekonomisk makt. Men oavsett vad har man i princip tagit uppgifter som antingen är föråldrade eller omöjliga att säkerställa för att de är klatschiga. Och det tycker jag är problematiskt (men också ganska vanligt när man försöker göra en politisk poäng). Tack för din kommentar.
SvaraRadera