söndag 4 januari 2015

tillgång och efterfrågan

Det är intressant det där, hur det hela tiden pågår ett slags dragkamp om makten över eller snarare tillgången till underhållning. När dvd-tekniken kom, skulle dvd-skivor släppas med regionskodning, så att skivor sålda i en viss del av världen skulle bara kunna spelas på dvd-spelare sålda i samma del av världen. Väldigt snabbt kunde man köpa "regionsfria" dvd-spelare, som kunde spela dvd-skivor från hela världen.

Nu är det Netflix som begränsar tillgången -- ja, de ger ju tillgång till en massa, men långt ifrån allt. Och beroende på var i världen man befinner sig, kan man bara se det Netflixutbud som är tillgängligt där man är (om det finns något Netflix alls). Om man inte VPN-uppkopplar sig, förstås. Då kan man låtsas att man (eller snarare ens dator/mobil) är i till exempel i USA och se amerikanska Netflix utbud.

Fast uppenbarligen inte nu längre. Filmbolagen vill behålla sin kontroll över vilka delar av världen som får tillgång till deras material, så Netflix skärper sina blockeringar. Vi får väl se vad motdraget är -- för ett sådant kommer ju att komma. Att piratnedladdningar kommer att öka är en förutsägelse (se independent-länken ovan).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar