måndag 5 oktober 2009

beyond boundaries

Istanbulkonferensen var en mycket givande erfarenhet. Både staden i sig, som är gigantisk (enl. wikipedia drygt 12 miljoner), myllrande, fullständigt trafikkaosig, exotisk (för en nordeuropé som jag själv) och alldeles fantastiskt vacker. Det var mitt första och förhoppningsvis inte sista besök.

Konferensen, som hette "Beyond Boundaries: Media, Culture, and Identity in Europe", var en relativt tvärvetenskaplig konferens som arrangerades inom ramen för den utbildning som drivs gemensamt av Bacheshehir Üniversitesi och Universität Potsdam. Den var ganska liten -- kanske fyrtio-femtio personer --och vi blev helt enkelt väl omhändertagna. Fokus för många av presentationerna var Europa (naturligtvis), EU, hur ser egentligen den europeiska identiteten ut, vem eller vad är Europas "Other" och varför. Hur skall man förhålla sig till att EU är ett elitprojekt, vad kan man läsa för innebörder i EU:s officiella symboler, vad betyder migration, etnicitet och religion (kristendom, islam, judendom) för en europeisk identitet? Och så vidare. Det fanns ju naturligtvis en underliggande (för det mesta positiv) spänning som handlade om Turkiet i förhållande till Europa, EU-ansökan och Istanbul som nästa års kulturhuvudstad.

Bara själva mötet med de olika nationaliteter som fanns samlade -- folk från Turkiet, Tyskland, Belgien, England, Grekland, Makedonien med mera -- och den hela tiden pågående diskussionen, som rörde sig mellan högt och lågt (grekisk mytologi, skandinavisk sexfilm, Eurovision song contest) var spännande nog. Platsen bidrog ju naturligtvis också till en känsla av att vara "där det händer" med fler invånare i staden än i hela Sverige och så placeringen, med en fot på den europeiska och en på den asiatiska kontinentalplattan...

2 kommentarer:

  1. "placeringen, med en fot på den europeiska och en på den asiatiska kontinentalplattan..." Detta fick mig att tänka på en anekdot. Det svenska konsulatet har tydligen ett fantastiskt gammalt palats på den europeiska sidan. Högst uppe är konsulns residens, med bl a en toalett som har utsikt över Bosporen. Pga denna placering kunde den förre konsuln i Istanbul, Ingemar Karlsson, säga: "Jag skiter i Europa, men blickar ut över Asien."

    SvaraRadera
  2. Det lyckades jag inte med (ingen utsikt över Bosporen från de toaletter jag besökte)... men eftersom Bacheshehir ligger precis vid Bosporens kant avnjöt jag såväl lunch som vinmottagning i Europa med utsikt över Asien. Och det var inte så dumt det heller!

    Konsulatet gick jag förbi, det låg inte så långt ifrån vårt hotell.

    SvaraRadera