torsdag 28 april 2011

i tidningen...

... fanns för några dagar sedan den här debattartikeln. Om kontrasten -- eller snarare kontrasterna -- mellan det fina att skaffa barn, det kliniska och lätt absurda i situationen med en sjuksköterska som lämnar över en plastburk, och det grova och, som artikelförfattaren ser det, både kvinno- och mansförnedrande med porrtidningarna inne i det lilla privata rummet där man skall ordna fram det där spermaprovet.

Och jag har sådan förståelse för den anonyme debattskrivaren. Hela situationen är i sig redan besvärande och gillar man inte porr är det klart att man blir ännu mer störd av att hitta den i rummet. Samtidigt kan jag inte låta bli att se framför mig Gayle Rubins sexualitetshierarki med den fina, reproduktiva, äktenskapliga, tvåsamt heterosexuella sexualiteten och ute i utkanterna den grova, råa och promiskuösa sexualiteten. Och det finns en anledning till att porren finns därinne i rummet, en anledning som kanske är otrevlig att tänka sig om man av olika skäl -- personliga eller ideologiska -- är emot pornografi. För många människor (inte bara män) funkar porren. I en situation som i övrigt kanske är påtagligt avtändande kan ett extra stimuli möjligen behövas. Och anledningen till att porren bara finns där, antar jag, är för att ingen skall behöva fråga efter den.

Och i dagens Sydsvenskan handlade det om stängningen av Christiania. Det är lite sorgligt eftersom Christiania var ett så fantastiskt vattenhål i Köpenhamn -- jag har både promenerat där och tittat på alla de lustiga husen, festat där under studentåren och tagit med långväga gäster dit för att visa upp det. Hur det än blir i framtiden kommer det inte att bli det samma och i den perfekta världen skulle Christiania K-märkas. Jag misstänker -- som med Istedgade och världens äldsta porrbutik -- att det i hög grad handlar om gentrifiering och exploatering av vad som med tiden kommit att bli värdefull tomtmark. Även om inte Christiania har utmärkt sig för snusk utan för knark är det i grunden en ekonomisk fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar