fredag 5 februari 2010

udsalg i porrbutik

Den intensiva fasen kulminerade med undervisning i går på kursen Sexualitet i ord och bild -- en heldag som avslutades med att Björn Fritz från Konsthistoria och visuella studier i Lund höll en gästföreläsning om sexualitet i konsten från Venus från Willendorff till dildodesign. Sedan tog jag hem över saltslaskiga vägar, genom höga plogvallar och på hala cykelbanor och blev sjuk. Trist.

I Köpenhamn stänger "världens äldsta porrbutik". Eller ja, om "det är världens äldsta porrbutik är Jesper Strauss inte helt säker men det bör åtminstone vara världens äldsta lagliga porrbiograf (med ett tiotal salonger i form av bås) helt enkelt eftersom Danmark var först i världen med laglig porrfilm och Blue Movie var först i Danmark med filmvisningar." Och, faktiskt, till och med där är det inte helt säkert för Danmark hade en lag som sade att man var tvungen att ha biograflicens för att få driva biograf och många av de första ställena som visade porrfilm i Köpenhamn hade inte det (i alla fall om jag förstått Berl Kutchinsky rätt). Det vill säga, porrfilmerna var lagliga fr o m 1969, men alla biografer var inte lagliga.

Självklart har ju internet med saken att göra, att porrbutikerna tvingas stänga ner. Men de påtalar i artikeln, precis som att man har rensat på Istedgade (SDS-artikel här), att det också i hög grad handlar om stadsplanering och kvadratmeterpriser som skjuter i höjden. Jag skulle tippa att en av anledningarna till att man har gått så hårt åt Christiania de senaste åren har med det att göra också. Ytan är helt enkelt för värdefull för att man skall ha plats för saker som fristadsexperiment och de som har råd att flytta in gillar inte heller att ha snusket utanför dörren. Även om det handlar om tre olika delar av Köpenhamn (Vesterbro, Istedgade och Christianshavn) är alla tre centrala delar av staden.

Så snart jag kryat på mig bör jag styra kosan mot Köpenhamn. Udsalg i porrbutik som funnits sedan 1965 -- i think it's time for some serious shopping!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar