tisdag 20 mars 2012

storebror ser dig eller no more girls gone wild?

Det här var en intressant nyhet. Att amerikanska ungdomar lugnar ner sig på sina famösa spring breaks för att någon kan ta ett kort eller en film som kan hamna på nätet. Jag tycker att det är lite fascinerande om det verkligen stämmer för det är ju inget nytt att någon kan filma eller fota en, det har bara blivit lättare och sprids lättare. Makten över bilden har blivit, som jag ofta säger i lite inspirerade ögonblick, vår tids knäckfråga -- alltifrån upphovsrättsproblematik till den där pinsamma bilden någon tog på en grillfest. Eller att bli taggad i en gammal inscannad skolkatalog på facebook. Och kan man inte kontrollera om man blir fotad eller inte blir man tvungen att kontrollera sitt beteende och sitt utseende så att bildens innehåll åtminstone inte blir något man inte kan stå för.

Och här i Sverige läggs ett lagförslag som skall förbjuda olovlig fotografering. Jag har inte satt mig in i det så mycket men det har diskuterats lite här och där. Det berör ju inte de amerikanska studenterna, i och för sig, men jag skall fundera lite mer och kanske återkomma.

Knäckte ytterligare Lasse Braun-filmer i dag, bland annat en som heter White fantasies och som var mycket intressant.

2 kommentarer:

  1. Läste om Lasse Braun på Wikipedia. Han har en spännande bakgrund. Jag var övertygad om han tvättäkta svensk och så var född i Algeriet!. Han var en duktig producent.

    SvaraRadera
  2. Ja, han verkar vara född i Algeriet fast i en italiensk familj. Men det cirkulerar många olika uppgifter om honom på nätet så han är lite svårfångad. Filmerna däremot var ganska lätta att få tag på, utgivna som "Lasse Braun-collection". Och de är verkligt intressanta -- finurliga och genomtänkta och berättar en historia utan ljud på tio minuter.

    SvaraRadera