måndag 12 mars 2012

småplock om salander

Pular med lite allt möjligt just nu: går igenom gammalt intervjumaterial för att se om där finns något relevant för Boken (jättespännande), ser om Millennium-filmerna för Salander-texten (kul), skriver på en ansökan. Klockan fem i dag går deadline ut för studenternas hemtentor på Swedish Film and Television Culture så sedan är det bara det som gäller ett tag (om alla lämnar in blir det 31 tentor).

För drygt tre år sedan skrev jag några inlägg här på bloggen om Lisbeth Salander (Salander del I: fiktion, Salander del II: ideologi, samt Salander del 2,5: if you live outside the law you must be honest). De har återaktualiserats för mig i och med den här essän jag håller på att skriva, även om essän blir i någon mening "Salander del III: sexualitet". Nu fokuserar jag också dessutom på filmerna i första hand även om det oundvikligen kommer att bli jämförelser med böckerna, eftersom det är så mycket mer sex i böckerna än i filmerna -- även om man med filmerna inbegriper TV-filmerna som är längre och faktiskt innehåller lite mer sex. Men i båda versionerna har Blomkvists promiskuitet tonats ner, något som får konsekvenser för intrycket av hans och Salanders relation.

En annan fascinerande aspekt är Noomi Rapaces kropp -- och naturligtvis i jämförelse med Rooney Maras kropp i David Finchers film. För nu när jag såg om Män som hatar kvinnor mindes jag min reaktion när jag såg den första gången: shit vad deffad hon är! Det är inte så enkelt att det bara har med de bara brösten på affischen att göra -- Mara är rent fysiskt en "mjukare" Salander än Rapace som ser absolut stenhård ut.

Ytterligare en grej, fast mest rolig trivia: Tehilla Blad som spelar Salander som barn, spelade också den kvinnliga huvudrollen som barn i Svinalängorna. Som vuxen spelas hon av Noomi Rapace.

Hittade också, via Jens Liljestrand i DN, en artikel om Millennium-böckerna av Tim Parks i New York Review of Books. "The Moralist" heter den och är klart läsvärd.

2 kommentarer:

  1. Intreessant att läsa dina jämförelser mellan USA och Sverie producerad "Millenium" samt boken. Jag som mman också konstaterat att Blomkvists sexuella aptit är nedtonad i flimerna.

    Skall bli intressant att läsa dina reflektioner om nya filmen Elle av Malgorzata Szumowska.
    // Hans-Erik

    SvaraRadera
  2. Hm. Har inte sett Elle men läst en del om den. Den verkar kontroversiell...

    SvaraRadera