Det var inte helt enkelt det där med svensk falukorvskonsumtion: Livsmedelsverket hänvisade till Jordbruksverket där man konstaterade att man inte differentierar charkprodukterna. Det vill säga, att det finns officiell statistik på hur mycket charkprodukter vi konsumerar, men det går inte att särskilja falukorven från all övrig korv och annat som kan tänkas ingå i charkprodukter, typ leverpastej och kalvsylta. Till sist ringde jag ett av våra största livsmedelsföretag och frågade. Personen jag talade med var noga med att det var en uppskattning, för han ville ju inte berätta hur mycket företaget sålde eller hur mycket konkurrenterna sålde och så vidare. Det betyder att det är en siffra vars användbarhet är något begränsad, eftersom den dels inte är tryckt någonstans, dels har jag ingen aning om hur personen i fråga kom fram till den. Om siffran stämmer konsumeras ungefär trettiotusen ton falukorv per år i Sverige. Det är faktiskt en himla massa falukorv.
Falukorvsföljetongen visar att även enkla frågor kan vara mycket svåra att få svar på.
21 timmar sedan
Underbart.
SvaraRaderaVisst är det. Och jag har aldrig varit så sugen på ugnsbakad falukorv med potatismos som de senaste dagarna...
SvaraRadera