söndag 24 maj 2009

idealny facet

Många europeiska filmer passerar inte nationsgränserna utan får - i bästa fall - sin publik inom landet. Det finns en massa förklaringar till varför det är så, men det är också ett av problemen med den europeiska filmindustrin. Vissa konstfilmer som vinner priser eller på andra sätt uppmärksammas på festivaler får distribution och ses av en internationell publik, och genresatsningar som till exempel de nordeuropeiska samproduktionerna av deckar-/polisfilmserier som Wallanderfilmerna och Beckfilmerna tar sig över vissa nationsgränser, men exempelvis komedier oftast är hopplöst nationella. Det är en av de intressanta sakerna med sjuttiotalets pornografiska film, att den i någon mening faktiskt var en transnationell film som både samproducerades och exporterades.

Av filmvetenskaplig nyfikenhet privatimporterades därför en polsk komedi (med engelska undertexter) under helgens Gdansk-resa. Filmen Idealny facet dla mojej dziewczyny, regisserad av Tomasz Konecki, avnjöts i går. Titeln betyder ungefär "Den ideale mannen för min flickvän". Berättelsen var ganska komplicerad och följde dels en katolsk radiostationsledares försök att tjäna pengar på en kampanj för trafiksäkerhet med enorma Jesus-skyltar på vägarna, dels en aggressiv lesbisk manshatande feministledares försök att rädda sin rörelse ekonomiskt genom att producera en feministisk porrfilm, bland annat finansierad av Svenska feministförbundet (sic!). Det var en lite märklig upplevelse för jag kunde se att filmen var rolig, men skämten gick liksom förbi mig (utom naturligtvis de allra mest buskisartade, som när folk slog sig eller då mannen som valts till "årets kvinna" av feministrörelsen gick in på damtoaletten...). På samma sätt förstod jag att den var en satir, men jag hade inte den satiriska spegelns verklighet klar för mig. Men den feministiska porrfilmen förstod jag. Och Svenska feministförbundet representerades av två blonda storbystade tjejer med tajta tröjor i gult... (är det liksom den gamla svenska synden-idén korsad med Fi???)

Och samtidigt har Tuva Nuvotny praktiserat på strippklubbar inför rollen som manshatande elektrofeminist i danska Original.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar