tisdag 24 november 2009

fortsatt intensivt

Det är fortsatt intensivt. Det är bra, naturligtvis, men jag har lite dålig simultankapacitet och just nu försöker jag jobba både med antologin och med min projektartikel -- vilket blir splittrat, speedat och lite stökigt och inte alls sådär sammanbitet koncentrerat effektivt som jag gillar att jobba. Dessutom försov jag mig i morse och var på jobbet en hel timme senare än vanligt.

Men i dag har jag läst nästan-klara texter till antologin, letat litteratur till min artikel, tagit kontakt med två personer angående helt andra artiklar, diskuterat med kolleger (en av anledningarna till att jag trivs så bra på det här jobbet -- jag har jättetrevliga kolleger) och ägnat mig något litet åt kursadministration. Om en liten stund skall jag gå i väg och träffa Lena Lennerhed, ordförande i RFSU och författare till (bland annat, vill jag understryka) något så ovanligt som en avhandling som trots att den är femton år gammal fortfarande används ganska flitigt. Senast jag såg en hänvisning till den var i Klara Arnbergs slutseminariumsmanus, tror jag.

Hittade en bloggpost om New Moon. Just nu börjar jag känna att OK, OK, vi vet det där med de bara överkropparna!!! men ändå vet jag att det där med de bara överkropparna gott kan tjatas lite, för det är faktiskt viktigt. I det långa loppet. Tror jag. Fast om och när jag skriver min utökade text (essä, artikel, eller något) om Twilight-sagan skall jag försöka sätta det i en kontext som för diskussionen lite längre. Om det går.

6 kommentarer:

  1. Någon har säkert tänkt på det före mig (tex du själv), men jag kan inte låta bli att jämföra med Brad Pitts nakna överkropp i Thelma & Louise. Flera i min klass på högstadiet hade sin första erotiska reaktion till den som jag minns det. Själv var jag lite efter och såg filmen några år senare. Inte sämre för det.

    Många referenser till Lennerheds avhandling i min egen. Den är fantastiskt bra!

    SvaraRadera
  2. Har alltid älskat den scenen. Fast jag hade aldrig erkänt för mig själv på den tiden att jag hade någon erotisk reaktion (ytligt att tända på byggda killar, liksom).

    SvaraRadera
  3. På tal om New Moon: Såg just en spalt på kultursidan i dagens Sydsvenskan (27 nov), "Tjejers erotik får sämre betyg än Goethe":
    http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article573954/Sexuella-tjejer-far-samre-betyg-an-Goethe.html

    Tjej som subjekt i stället för objekt, parat med sexualitet och aggressivitet: tvåor i filmbetyg. "Medan Werther anses lida vackert får New Moon pissbetyg."

    Läsvärt.

    Sara

    SvaraRadera
  4. Fick av en bloggläsare tips om en annan läsvärd text om New Moon/TWilight: http://www.escapistmagazine.com/articles/view/columns/moviebob/6797-Twilight-of-the-She-Geeks

    Håller dock inte med skribenten hela vägen, det blir fånigt mot slutet när han ger sig på att bestämma vad som är "bra" och "dålig" konst.

    (En annan film jag brukar ta upp som exempel på ovanligt avklädda, objektifierade män och påklädda kvinnor är Troja, där ju Brad Pitt har de lägst skurna höfstskynkena sedan jag vet inte vad. Den fick inte heller så bra betyg.)

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset!

    Troja är jag mycket förtjust i. Inte bara Brad Pitt visas upp utan Eric Bana också. Skulle kunna skriva ett längre inlägg om den med, och om homoerotik som ett slags acceptabel undanflykt för att visa upp den manliga kroppen.

    SvaraRadera