torsdag 24 april 2014

mer om thente och näthatet

Har kört fast. Är nästan färdig med det helt nyskapade kapitel två och sitter och justerar och anpassar kapitel ett men får erkänna att jag är helt enkelt lite trött på kapitel ett. Efter diverse redigeringar och omskrivningar har det liksom så att säga tappat stunsen. Så jag småpetskriver här och där, stryker lite och skriver om, lägger till men det känns segt.

Thentes artikel slashas sönder och samman av alla. Jens Liljestrand i Expressen, Åsa Linderborg i Aftonbladet, Marie Demker i Göteborgsposten. Själv vill jag nog vidhålla att även om de problem jag också tyckte mig se (och som alla zoomar in på) kanske skymmer sikten lite kan det aldrig vara ett demokratiskt problem att folk kan säga sin åsikt. Naturligtvis tycker inte jag heller att det är OK när privatpersoner blir påhoppade av främlingar på till exempel facebook, och eller att hot mot ens person skall accepteras. Men för mig är det en skillnad mellan att tycka att näthatet är obehagligt, otrevligt, pinsamt, hemskt (för det tycker jag -- en del av det jag läser gör mig mörkrädd) och att säga att det inte får finnas.

Och så till klassfrågan -- det är rätt uppenbart att Thente har fel när han drar alla näthatare över en enda LO-kam. Även om Researchgruppen har koncentrerat sig på Avpixlat så visar bara den undersökningen att gruppen är betydligt mer heterogen än så. Däremot att svära arbetare fria (i och för sig med reservationen "de flesta" men det är ju lite beside the point i sammanhanget -- de flesta överlag skriver inte hatkommentarer/hatmail) som Åsa Linderborg gör kan jag också tycka är problematiskt. Näthataren, enligt Researchgruppens undersökning "är en man i medelåldern, som regel bor i södra Sverige eller i någon av storstadsregionerna (se grafik). Han tillhör inte någon särskild yrkeskategori, snarare visar statistiken på skribenter från samhällets alla klasser och skikt. Bland de 406 finns allt från vd:ar och universitetsforskare till lärare och bilmekaniker."

Nu skall jag återgå till arbetet med kapitel ett. Sedan skall jag gå och låna alla tre banden av Pornography and Sexual Representation av Joseph W Slade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar