onsdag 4 november 2009

claude lévi-strauss

Claude Lévi-Strauss är död. Han gick bort i fredags, men meddelandet nådde inte media förrän i går. Han skulle ha fyllt 101 om några veckor.

Lévi-Strauss var antropolog, men hans tankar kom att ha ett stort genomslag inte bara inom antropologin utan även inom olika humanistiska discipliner. Ibland kallas han strukturalismens fader, men kanske mer korrekt är att hävda att han är en av fäderna till strukturalismen eftersom lingvisten Ferdinand de Saussure (som dog redan 1913) ändå måste räknas som en av de viktigaste figurerna i det som kom att bli en genomgripande teoretisk inriktning i det västerländska tänkandet om kultur på sextiotalet. Men Lévi-Strauss är också mycket viktig och det är därför jag känner till honom trots att jag aldrig läst antropologi. Jag har stått och undervisat mina filmstudenter om både Lévi-Strauss och Saussure flera gånger.

Jag gick till och med in och frågade mina socialantropologiska kolleger om Lévi-Strauss var viktig för dem, för många av de där som fick inflytande över stora områden blev kanske inte lika stora i sitt eget ämne. Men det var han.

New York Times har som vanligt en lång och uttömmande dödsruna.

2 kommentarer:

  1. På svenska har jag - Christer Lindberg, professor i socialantropologi vid Lunds universitet - precis kommit ut med en bok om honom: Samhället som tanke: Claude Lévi-Strauss och den franska strukturalismen (Arkiv förlag)

    SvaraRadera