söndag 22 november 2009

några ord om new moon

Det har varit bråda dagar. Jag var på RFSU:s temadag om porr i går och det blir rätt intensivt när man skall åka fram och tillbaka från Skåne till Stockholm på en dag sådär. Förutom att tekniken strulade en del gick det ganska bra, eller i alla fall helt OK. Blev plötsligt osäker mitt i om jag hade lagt en för låg nivå på det hela, men det är alltid svårt att avgöra. Innan mitt tåg skulle gå hann jag också med att se och höra Mia Engberg prata om Dirty Diaries, feministisk porr och tankarna bakom filmen.

Har hunnit smälta New Moon såpass att det känns som om det var betydligt längre sedan jag såg den än bara några dagar. Blev jätteglad över att åldersgränsen ändrades, glad för alla tolv-trettonåringar där ute som nu kan få se sin film. Ändå, när jag tänker tillbaka på den, måste jag nog säga att jag tyckte att den första filmen var betydligt bättre. Kanske för att jag såg den innan jag hade läst någon av böckerna, och fick berättelsen serverad för mig första gången. Men, nej, jag tror att den rent objektivt (vad nu det betyder) är bättre och det verkar som om de flesta svenska recensenter håller med mig. Jag tyckte att varulvarna schabblades bort lite, de blev inte riktigt lika skrämmande och fascinerande som de är i böckerna. Både för att specialeffekterna var lite... tja, so-so, och för att de i sina mänskliga skepnader inte riktigt hann bli individer. Hela grejen med kläderna som förstörs när de byter form försvann bort lite grann, vilket innebar att deras bara överkroppar blev lite omotiverade. Samtidigt måste jag erkänna att jag tycker att det är ganska sympatiskt med en film där den kvinnliga huvudpersonen -- hur snygg hon än är, för det tycker jag att hon är -- inte är "the object of the male gaze", utan att det faktiskt är en film där den manliga huden exponeras. Jag vet fler som delar min åsikt, även om just den personen inte gillade själva filmen. Och som publiken tjöt när Jacob drog av sig sin T-shirt! Emma Gray Munthe berättade i en kommentar på sin blogg att publiken på den visning hon var på hade skrattat, men i torsdags, i Malmö, var det tjut. Nice.

8 kommentarer:

 1. Vad härligt att de tjöt istället för hånskrattade! Yay! Jag skrev en liten recension på svt.se/film, och kom fram till ungefär samma sak gällande det roliga med de ombytta rollerna och vem som tittar på vem.

  http://svt.se/2.112431/1.1778814/recension_new_moon?lid=puff_1778885&lpos=lasMer

  SvaraRadera
 2. De skrattade faktiskt emellanåt också, men inte just där. Mer åt Edward än åt Jacob, faktiskt. Och det undrar jag om det inte har att göra med att Edward ser så sablarns plågad ut hela tiden, att alla tagningar av honom är lite "under lugg", så att hans kindben markeras, och att han har det där som jag vill kalla andliga draget som lätt blir lite pretentiöst. Medan Jacob är tämligen straightforward.

  SvaraRadera
 3. Jo, de var ju lite anstränga en del av bilderna på Edward kanske...

  SvaraRadera
 4. Det var ingen som skrattade i Malmö i fredags, det bara tjöts så jag fick ont i öronen. Inte bara åt nakna överkroppar, utan så fort Edward eller Jakob visade sig.

  Men tvåan var inte alls sämre utan klart bättre. Första filmen hade irriterande omvandlats till någon slags action med extra inslag och utdragen slagsmålsscen i slutet. Och kärlekshistorien var så bortglömd så det var obegripligt hur de kunde tycka om varandra.

  New Moon handlade i alla fall om kärlek och är tack och lov inte anpassad till en manlig publik!

  Vi hade efteråt en lång diskussion om "the object of desire" - den manliga överkroppen. Bella är ju däremot välklädd hela tiden, intressant...

  Ska se om den i helgen med 11 årig dottern, ska bli intressant att höra vad hon tycker.

  Ann S.

  SvaraRadera
 5. Ja, det vill jag också (höra vad din dotter tycker)... vid sidan av mitt porrprojekt tycks det mig som att en essä eller liknande om Twilight-sagan (böcker+filmer) är i vardande. Jag har en massa idéer om genus, sexualitet, film och litteratur, populärkultur och kvinnors läsning som bara jäser i mig. Men inte riktigt tid just nu...

  SvaraRadera
 6. Kanske något att samarbeta om? Ann

  SvaraRadera
 7. Hmmm... kanske. En liten bok i så fall? I en essä skulle jag nog vilja bre ut mig för mycket för att det skulle funka med ett samarbete...

  SvaraRadera
 8. Ja en bok om kvinnlig sexualitet och manliga kroppar i 2000-talet! Du har rätt en essä räcker inte! Ann

  SvaraRadera