onsdag 5 mars 2014

studenter i sexbranschen

När jag var student hade jag på en kurs en kursare som väldigt odramatiskt under en fika avslöjade för mig att hon sålde telefonsex. Om ni sett filmen Short Cuts så kanske ni minns att det var en kvinna (spelad av Jennifer Jason Leigh) som gick runt med telefonen klämd mellan axeln och örat och pratade snusk medan hon bytte blöjor och vek tvätt? Med en make som undrade varför hon aldrig pratade så med honom? Short Cuts är från 1993, och min kursares avslöjande var någon gång i krokarna efter det. Jag minns det eftersom jag frågade henne om det var som i Short Cuts och hon sade på ett ungefär.

På Duke University har det ganska nyligen avslöjats att en av deras studenter jobbar som porrskådis. Detta förekommer, det vet jag -- till och med i Sverige där högre utbildning är klart billigare än här händer det att människor ordnar inkomster för sina studier genom att jobba i sexbranschen (som min kursare). Däremot är det rätt ovanligt att det kommer ut, för som det naturligtvis visade sig i det här fallet, åtföljdes avslöjandet av trakasserier, hån och hot. Enligt Huffington Post skriver studenten själv på xoJane (av någon anledning -- överbelastning? -- går det inte att komma åt sidan på xoJane för tillfället) att "You want to see me naked. And then you want to judge me for letting you see me naked." Och på playboys site (där hon intervjuas) skriver man att "Knox's story has shed light, once more, on a double-standard—the person we jerk off to is not supposed to be the same person we take exams with."

Man skulle kunna hänvisa detta till en typiskt amerikansk dubbelmoral men dessvärre tror jag att den är ganska utbredd och har väldigt lite med nationell tillhörighet att göra. Det har med en generell syn dels på sexualitet (som något fult) och dels på kvinnor (som förleder män att göra fula saker och själva gör fula saker). Men också på pornografi för en del av kritiken som den här studenten har fått handlar om att hon tar del i ett patriarkalt och sexistiskt förtryck av kvinnor -- inte minst som den porr hon gör hör till vad många skulle kalla den grövre sorten. Så hon är ansatt både av de som konsumerar porr och av de som kritiserar den.

2 kommentarer:

  1. Det amerikanska händelsen sätt fingret på en öm. De flesta människor ser på porr. Men en del vill inte acceptera att den produceras av verkliga människor. Ännu konstigare blir det att det sker idag när fler människor än någonsin har sett porr. Och ännu konstigare då många gör egna hemmagjorda alster. Förr fick frun eller flickvännen posera naken för stillbilder som framkallades diskret. Idag kan man göra sin egen sexfilm.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är verkligen en öm punkt. Jag kan tycka att dubbelmoralen i det torde vara uppenbar, så uppenbar att man själv borde inse att det inte är rimligt.

    SvaraRadera