tisdag 28 december 2010

skylla och karybdis

Har fortsatt att fundera på det som bekymrade mig lite i förra inlägget. I dag hade Sydsvenskan en artikel om iPad på kultursidan. Med iPad finns också en anti-sex eller anti-porrtendens eftersom Steve Jobs vill hålla sina maskiner fria från snusk.

Det är kanske en klok strategi ur ett företagsperspektiv, men en problematisk strategi ur ett demokratiskt perspektiv. Jag kan inte heller riktigt tycka att det är företagens ansvar att upprätthålla demokrati och yttrandefrihet -- jag menar att det är trevligt om de gör det, men jag blir inte chockerad av att de INTE gör det.

Som Anders Rydell skriver i den artikel jag länkade till i förra inlägget:
Men än allvarligare är att dessa företag inte nödvändigtvis tjänar på att försvara yttrandefrihet, tvärtom. Det är när vi upplever dessa privata rum som offentliga som ett demokratiskt glapp uppstår. Det är betydligt lättare för Apple eller Facebook att inskränka våra rättigheter än vad det är för ett demokratiskt system att göra det.
Oavsett om man tycker att grov pornografi är förkastligt, är det en helt annan fråga att förbjuda den. Då talar vi om inskränkningar i yttrandefriheten. För ett företag är prioriteringen annorlunda. Rädslan för att stöta sig med även små kundgrupper kan leda till stora inskränkningar.
Det är på en gång paradoxalt och sorgligt, därför att ur ett idealistiskt perspektiv är nätet yttrandefrihetens utopi. Information wants to be free och allt det där, ni vet. När jag är inne på google books och tänker att inom en inte alltför avlägsen framtid kanske all världens (publicerade) kunskap verkligen är sökbar på nätet får jag små akademiska rysningar över hela ryggraden för jag tycker att det är så stort.

Samtidigt är inte de som verkligen har ett ansvar att upprätthålla demokrati och yttrandefrihet kanske heller de som skyddar nätet mest. Internet som utopi -- för den vanlige nätanvändaren -- är klämd mellan företags rädsla att stöta sig och politikers rädsla för... typ terrorism och att stöta sig med företag.

Och vi, gräsrötterna eller vad man skall säga, de vanliga nätanvändarna, har inte så mycket att säga till om, för vi måste hålla oss till Internet, datorer och annan elektronik som vi begriper oss på. Vi står mellan Steve Jobs Skylla och piraternas Karybdis och är i båda fallen utlämnade till någon annans välvilja. Om information wants to be free är en vacker gammal slogan har kanske aldrig "kunskap är makt" varit tydligare än nu.

lördag 25 december 2010

god fortsättning

Eller något. Här är det lugnt -- julen kan vara frustrerande men det finns också något behagligt i att det inte GÅR att göra något eftersom allt är stängt och alla är bortresta och i vilket fall vill de inte bli störda. Och det är en alldeles ovanligt vacker juldag -- en blek sol gnistrar i snön och alla ljud är dämpade. Sådana här jular drömde man om när man var barn.

Bloggen kommer att få lite sporadisk uppmärksamhet av mig nu under helgerna. Försöker koppla av. Och från.

Har läst en del om det här och bekymrat mig lite.

måndag 20 december 2010

goda sanningar?

Nu har Goda sanningar? Debattklimatet och den kritiska forskningens villkor kommit! Det tar nog en tid innan den kommer ut i butikerna, men redaktörerna levererade den rykande färska (snarare lite kylig efter att ha transporterats i det här vädret...) boken rakt in på mitt rum för... typ fem minuter sedan.

Annars: enorm före-julstress. Det bara blixtrar till i huvudet av saker jag borde gjort, jättejobbigt.

torsdag 16 december 2010

"nästan klar"

Egentligen är det här stadiet jobbigt, "nästan klar"-stadiet. Jag är "nästan klar" med Twilight-artikeln och "nästan klar" med en ansökan jag håller på med. Båda skall vara klara innan jul, men jag vill ju helst så snart som möjligt, typ i går. Samtidigt försöker jag planera vårens kurs "Sexualitet och funktionshinder" som bör vara färdigplanerad innan terminsskiftet, trots att den inte börjar förrän i maj...

Medan jag kämpar för att få bort "nästan" från "nästan klar", kan ni gå in på FLM och klicka er vidare. Där finns ett helt gäng länkar till de senaste dagarnas diskussion om klass i svensk film (kontra klass i svensk litteratur), bland annat föranlett av Pernilla Augusts filmatisering av Susanna Alakoskis Svinalängorna.

onsdag 15 december 2010

the sheik

Läser om en bok jag inte läst på nästan tio år. Babel & Babylon av Miriam Hansen. Hon skriver bland annat om Rudolph Valentino och hans enorma popularitet hos den kvinnliga publiken, en popularitet som hon menar ledde till en femininisering av honom som en reaktion hos bland annat manliga journalister. Här är ett klipp ur The Sheik (1921).

Det är intressant för med klassisk feministisk (film-)teori i bakhuvudet är det lätt att tänka att heterosexuella kvinnor aldrig haft någonting att titta på, inga "objects of desire". Men de finns ju i filmhistorien och en viktig del av Hollywoods publik var kvinnor. Fallet Valentino visar dock att det finns en risk i att vara alltför attraktiv för en kvinnlig publik -- en risk som handlar om ett ifrågasättande av ens heterosexuella läggning och därmed ens manlighet. Att vara tilldragande för kvinnor innebär paradoxalt nog att betraktas som feminin/gay av män.

tisdag 14 december 2010

att skåda in i framtiden

Jag antar att detta är en s k dummy, ett provisoriskt bokutseende som används i annonseringen av en bok innan den är färdig. Men det känns ändå lite roligt att se en bok som skall komma ut och som man själv skall vara med i (förhoppningsvis, med tanke på hur knackig processen var skulle det inte förvåna mig om de mailade mig och sade att de i sista stund hade strukit mitt bidrag...)

måndag 13 december 2010

länkar

Jag vet att jag länkar ofta till Bordwell&Thompson som ändå finns här i blogglistan, men jag får erkänna att jag blir sugen på att läsa Planet Hongkong Redux som skall släppas den 20 december. Varför jag länkar så mycket till Bordwell&Thompson har kanske att göra med att jag uppfattar att det är en blogg som så generöst (fast det är i o f s en professionell blogg som är en del i McGraw-Hills marknadsföring av Film Art: An Introduction) delar med sig av en oändlig och ständigt fascinerande kunskap om film.

FLM har lagt ut några av det senaste numrets artiklar. Inte min, dock.

back from bochum

Bochum var bra -- en liten, intim konferens med främst unga (läs doktorander) akademiker. Så unga att en av dem kände sig föranledd att under sin presentation säga att det är OK att läsa Twilight när man är gammal. En av hennes kompisar läste Twilight och hon var trettio (!). Ger en lite proportion på livet, skulle jag säga...

Så nu skall jag bearbeta ihop min presentation med det övriga artikel-materialet och försöka få det någotsånär koherent. Sedan skall jag återgå till arbetet med min bok, som just nu känns som det vilsamma arbetet (ingen överhängande deadline, material jag är insatt i, teorier som är jättespännande, argument som sakta byggs upp under loppet av många, många sidor, utrymme för nyanser, komplexiteter och diskussioner).

tisdag 7 december 2010

off to bochum

OK. Nu är jag någotsånär klar här. Om en alldeles liten stund skall jag bege mig mot Ruhr-området och Bochum.

Typiskt nog är detta alltid ett läge när man inser alla tusen saker man glömt.

måndag 6 december 2010

produktivitet

Skrev Bochum-paperet på rekordtid. Men så handlade det mest om att skala bort också, eftersom det utgår från mitt kapitel i Twilight-boken. Har en lång och komplicerad PP-presentation till, där jag måste trycka fram bilderna precis vid rätt tillfälle vilket kommer att kräva lite övning.

Så nu kan jag ta itu med stora högen av administration som ligger och väntar på mig. Och sedan, sedan kan jag äntligen svara på lockropet från boken som vill att jag skall fortsätta skriva på den...

FLM kom häromdagen, fullmatad med kul texter -- intervju med Torben Grodal (som ju har nämnts också på den här bloggen), reflektioner över "filmens död" av Jan Holmberg och Maaret Koskinen, en tillbakablick på ett för mig aktuellt år (1970) och mycket mycket mer. Jag har själv bidragit med en liten text om 1970.

Och Film International special issue Making Movies in Europe utkommer vid årsskiftet.

fredag 3 december 2010

mer om filmcensuren

För den som vill veta mer om den svenska filmcensuren som nu avskaffas (för vuxna) kan man läsa Gunnel Arrbäcks Statens biografbyrå 1911-2000. Man kan också läsa Jan Holmbergs alldeles förträffliga filmcensurgenomgång i vår Swedish Film-antologi, "Censorship in Sweden". Om ett par månader dyker också min text om filmcensur upp i bokhögarna.

Man kan också söka jobb på den nya myndigheten, i utredningen kallad "X-myndigheten" men nu snart nyfödd med det fantastiska namnet Statens medieråd. (Det är nästan så att jag funderar på det...)

Och här kan man läsa varför Kristdemokraterna ändrade sig.

torsdag 2 december 2010

filmcensuren för vuxna avskaffas


I dag är en alldeles särskild dag. Riksdagen röstade ja till förslaget om avskaffandet av filmcensuren för vuxna. Läs mer här. Från och med den 1 januari 2011 -- 100 år efter införandet.

blaxploitation, space och vampyrer

Har tvingats lägga porrboksskrivandet åt sidan lite den här veckan, eftersom jag plötsligt kom på att jag skall presentera ett paper om Twilight i nästa vecka på konferensen Letting the Vampire In i Bochum. Som vanligt går höstterminen alldeles för fort, framför allt när december börjar närma sig.

I måndags höll den brittiska filmforskaren Richard Dyer en strålande gästföreläsning om blaxploitation i Lund. Döm om min glädje när jag upptäckte att en av de saker han pratade om faktiskt var "space" -- han visade hur huvudpersonerna introducerades i förhållande till deras geografiska plats i staden och i förhållande till musiken i blaxploitationfilmer -- blaxploitationfilmer med manliga huvudpersoner, som Shaft, Superfly, Black Caesar och Willie Dynamite. Den manliga huvudpersonen positioneras i dessa filmer i förhållande till gatan, ofta som gående i gatumiljön med en musik på ljudspåret som, även om det är frågan om icke-diegetisk musik (musik som inte personerna i filmen kan höra), ligger väldigt nära diegetisk musik, nästan som om karaktärerna hörde den. Filmerna integrerar (och här menade han att Shaft var det allra tydligaste exemplet) mannen, musiken och gatan.

Inte nog med att han är en lysande föreläsare som exempelvis lyckades skämta alldeles underbart om hur hopplöst det är för en engelsman att säga repliker och rader ur låtar från blaxploitationfilmer (Sweet Sweetback Baadasssss... blir ju naturligtvis Sweet Sweetback Badarse...), han är en väldigt trevlig person i största allmänhet dessutom.

Det är väl lite så också att associationerna går åt det håll man har tankarna för övrigt på. Allt handlar om space för mig just nu. Korrläste en artikel som jag skrivit för Film International om filmbolag som producerade sexfilm på sjuttiotalet när det gick upp ett ljus för mig angående en sak jag skrev om Wickmans filmer som just hade med space att göra. Lyckligtvis passade det inte in i artikeln (för då hade jag blivit lite knäckt av att komma på det nu, när det är försent att göra några större ändringar) men det passar rakt in i min bok. Jippi!

Men nu skall jag inte tänka på space. Nu skall jag tänka på desire. Och vampyrer.