måndag 15 juni 2009

summering

Så här vid vårterminens slut är det läge att summera den första fjärdedelen av min postdoktid och försöka planera lite framåt. Jag är rätt lättad över att jag gjorde den korrekta bedömningen att ansökan skulle gälla två år och inte ett, som jag först tänkte, för projektet är egentligen ganska omfattande och mitt största problem är fortfarande hur jag skall avgränsa det. Jag kan också säga att det här första dryga halvåret har gjort mig än mer övertygad om projektets relevans, både ur ett filmhistoriskt perspektiv och ur ett mer allmänt socio-kulturellt perspektiv. Att det handlar om porr må låta knäppt, idiosynkratiskt, icke-seriöst och sensationalistiskt, men projektet innebär att genomlysa dels vissa saker i den svenska filmhistorien som är i någon mening marginaliserade i den officiella historieskrivningen, dels bidra till den internationella porn studies-forskningen och slutligen att resonera kring saker som offentlighet, genus, sexualitet, politik och samhällskultur.

Jag har under våren skrivit tre texter som har direkt anknytning till mitt projekt, två av dem samförfattade. En av dessa, "Porren inför lagen", samförfattad med filmvetaren och historikern Tommy Gustafsson, kommer i Historisk Tidskrift i höst. Den andra är inför NorLit-konferensen i augusti och den tredje (också samförfattad) vågar jag inte prata för mycket om innan jag fått bekräftelse på att den blir publicerad. Man skall akta sig för akademisk hybris. Utöver detta har jag skrivit en artikel om Stefan Jarl som jag inte heller riktigt vet vad som händer med, en artikel tillsammans med litteraturvetaren Ann Steiner till ett läromedel i sexologi, samt att jag under sommaren måste bli klar med den där artikeln om Torsk på Tallinn, Buy Bye Beauty och Lilja 4-ever, som just nu vållar mig en himla massa huvudbry.

Utöver detta har jag undervisat, presenterat mitt projekt i olika sammanhang, deltagit i seminarier här på institutionen och på min gamla arbetsplats i Lund, jobbat med en antologi om svensk film (som för tillfället innebär en del strul) och varit på konferens.

En del av det jag hållit på med under våren är ju eftersläpningar från förra året, saker jag tog på mig innan jag visste att jag skulle få några postdokpengar. Nu har jag flera nya artikeluppslag som kommer direkt ur projektet, som jag kommer att jobba med framöver. Och det ser jag fram emot. (Härligt att se fram emot tiden efter semestern...)

Men nu: paperskrivning inför konferens i nästa vecka samt övrigt småplock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar