tisdag 9 juni 2009

avskaffande av filmcensuren för vuxna

I mitt hundrade inlägg på den här bloggen kan jag skriva att filmcensuren är föreslagen att avskaffas. Man skulle kunna säga äntligen.

Fast det är inte riktigt sant -- 1964 års filmcensurutredning lade fram ett betänkande 1969 som hette Filmen - censur och ansvar där man också föreslog ett avskaffande av filmcensuren. Det betänkandet slängdes i papperskorgen efter sedvanligt remissförfarande med instanser som inte lät sig bevekas av utredningens argument. Samma öde kan detta betänkande mötas av... men kanske har tiderna förändrats, kanske är det politiskt möjligt i dag det som inte var politiskt möjligt för fyrtio år sedan.

Det torde i alla fall vara uppenbart för de flesta att filmcensuren har blivit förbisprungen av utvecklingen, precis som den framsynte filmgranskare som när Martin Scorseses Casino granskades 1995 påpekade: att i framtiden kommer filmer att kunna finnas tillgängliga på Internet och då blir det omöjligt att censurera dem. Han blev utröstad och filmen klipptes. (Klicka på bilden om du vill ha den större!)Med tanke på hur långsamma telefonmodemen var på den tiden och att de flesta filmer inte fanns tillgängliga i digitaliserat format för den bredare publiken (laserdiscen var ingen hit, DVD-formatet på väg) var det kanske inte så konstigt att de övriga filmgranskarna inte höll med honom.

3 kommentarer:

  1. Tror det kommer att lyckas denna gången... Hoppas ialla fall på att det blir anledning att fira...

    SvaraRadera
  2. Mariah
    Tror att filmcensuren avskaffas eftersom tekniken har sprungit ifrån möjliga kontrollmetoder.

    Idagsläget är nog inte vanlig porrfilm diskussionsämnet, åtminstone inte hetrosex. Vanlig sexfilm har ju dessutom en allmän acceptans. Man kan ju i praktiken se porrfilm i varje svenskt hem via kabel, satelit eller digitala marknätet.

    SvaraRadera