onsdag 26 augusti 2009

molly

Molly - familjeflickan i regi av Bert Thorn (dvs Mac Ahlberg) och manus Edward Mannering (dvs också Mac Ahlberg) baserades löst (mycket löst...) på Daniel Defoes The Fortunes and Misfortunes of the Famous Moll Flanders från 1722. Boken har filmatiserats ett antal gånger, men här är det med Marie Forså i titelrollen i en svensk-fransk samproduktion. Molly i Forsås tappning är ung och oskuldsfull men också enormt sexuellt nyfiken och hon spionerar ständigt på medlemmarna i den släkt hon är inadopterad i när de har sex i olika konstellationer. Filmen är från 1977 och enligt Svensk filmografi 7 gjordes den "direkt för exportmarknaden" vilket får det att låta som om den inte visades i Sverige men den gick också igenom den svenska censuren (godkänd den 6 april 1977).

Molly kom lite grann i slutet av den svenska porrvågen, när filmerna i allt högre grad blev hårdporrfilmer och ambitionerna som fanns under de första åren på sjuttiotalet började komma på skam. Trots det och trots vissa ganska klumpiga inklipp på genitalienärbilder som inte matchar i sexscenerna med Marie Forså, får man nog ändå säga att den inordnar sig i den svenska "kvalitetsporrtraditionen" -- relativt påkostad, litterär förlaga, samproduktion och med en kvinnlig stjärna i huvudrollen. För det får man ju definitivt säga att Forså var vid den här tiden. Ändå tyckte jag att den var lite seg och saknade det där stunset som fanns i Justine och Juliette (fast den var ju också en komedi medan detta i bästa fall skulle kunna beskrivas som drama).

Molly var också Mac Ahlbergs sista porrfilm som regissör. Han gick sedan vidare som filmfotograf i Hollywood.

Jag har äntligen systematiserat mitt filmtittande och bockar nu av på en lista på svenskproducerade filmer som kan beskrivas som "mer eller mindre avancerad pornografi" som Leif Furhammar kallar dem i boken Filmen i Sverige. Till min glädje har jag redan lyckats se en hel del. En lista på importerade filmer håller också på att kompileras, men den kräver mer grundresearch, att jag går igenom bioannonser och liknande. Och sedan är det de där 8mm-filmerna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar