torsdag 19 mars 2009

lagom mör...

... efter en dags undervisning. Glömde naturligtvis att prata om Shocking Truth. (Typiskt, det man lägger ner mest förberedelsetid på faller bort!) Men det var en ganska stressig dag med felbokade lokaler och diskussioner (viktiga sådana) som åt upp föreläsningstid -- så det blev lite som det blev.

Har fått en spännande bok i min hand av en kollega: Bland strippor och fakirer: den svenska marknadsvarietén av Bo Sjökvist. Jag får lite Gycklarnas afton-vibbar av den ("Vi gör konst, ni gör konster!"), fast "ni" är cirkusfolk i filmen.

5 kommentarer:

 1. Har nu läst igenom bloggen! Intressant tema för forskning, och som Malmöbo i diaspora blir man nyfiken på var alla klubbarna låg. Så lägg gärna ut bilderna av var klubbarna låg, här på bloggen!

  SvaraRadera
 2. Apropå sexshopar: http://porrstudier.blogspot.com/2009/03/sex-shop-i-dag.html

  När jag gick i nian på Slottis var det antingen skrivet eller t o m inkarvat på varenda bänk "SUNE GÅR PÅ ERO". Det hänförde sig till att någon tidigare elev påstått sig se skolans rektor Sune Lindh komma ut från Ero Center på Västergatan. Så det finns generationer av Slottis-elever som mycket snabbt fick klart för sig var den sexshopen låg. När jag såg din uppräkning av sexshopar frågade jag mig om den finns kvar.

  SvaraRadera
 3. Ah, sorry! Såg att du lagt ut bilder nu. Tack! Det är fantastiskt roligt att fundera på vad som egentligen försiggått i ens stad en gång i tiden.

  Många gatunamn kan ju ge en ledtråd till äldre verksamhet, typ Krukmakargatan eller liknande. Men numera går ju inte det längre, med namn som oftast inte har med yrke/verksamhet att göra längre, utan bara fastställs i klump av Gatunämnden - typ ett kluster av gator med fågelnamn eller liknande.

  Det enda jag kan komma på som har någon sorts perifer anknytning till ditt projekt är Kärleksgatan, som påstås ha fått sitt namn av att det var ett prostitutionsstråk någon gång i urtiden. Vad jag själv kommer ihåg var att det fanns någon liten skogsplätt nere vid Ribban som kallades Bögaskogen. Och sen har jag för mig att det ett tag (tidigt 90-tal?) var ett kolonilottsområde som blev tillhåll för prostitution och som därför kallades för Kondomstigen, men jag har ingen aning om var det låg.

  Detta är lite off-topic, men det är det din blogg gör - den sätter igång minnena om den inofficiell sidan av Malmö.

  SvaraRadera
 4. Hej Mariah! Ta det inte så hårt med den där uppätna föreläsningstiden. Det var en av de bättre och mest intressanta föreläsningarna på kursen ;-) Ok, det är svårt att värdera sådant och jag ska inte överdriva ;-) men jag finner ämnet i sin helhet intressant och tyckte att vi just idag fick in många viktiga perspektiv. Trots viss kritik som yttrats så här långt anser jag kursen vara högst relevant och blir själv sugen på att forska mer!

  SvaraRadera
 5. Christian: Tack för dina kommentarer! Jag är lite av en främling i Malmö, måste lära mig stadens historia, gatunät och språk från scratch nästan, så den typen av info som du kommer med är perfekt. Tack också för att du marknadsför min blogg på facebook!

  Anonym: Stort tack, jag blir både lättad och glad. Ibland när man undervisar sådant som man också forskar på kan man uppleva sig själv som virrig och spretig.

  SvaraRadera