tisdag 17 mars 2009

lite bilder

Den här adressen, Nobelvägen 33, kunde jag alltså inte hitta. Jag vet inte om den här tunneln och cykelbanan ligger där adressen låg och kanske är det inte jätteviktigt heller eftersom Villa Banaholm åtminstone inte enligt annonserna visade film. Om den låg här, låg den i alla fall alltså på andra sidan vägen.


Hela fotovandringen var svårare än jag trodde. Jag misstänker att jag behöver göra ett par besök på stadsbyggnadskontoret för att ta reda på huruvida husnumrena har ändrats. Efter en jämförelse mellan 1974-kartan och en nutida karta kan jag ju i alla fall konstatera att alla gator heter inte det samma heller. Nåja, på dessa två platser visades det alltså antagligen film:


I detta huset, bakom denna dörren -- med reservation alltså för att husnumrena har ändrats sedan sjuttiotalet -- torde Allerik ha legat (Möllevångsg. 41). Det är alltså porten som syns till höger i den övre bilden. Allerik bjöd sina kunder på "gratis filmvisning" bland annat den 8 januari 1971. Nu när jag lägger ut bilderna tänker jag att jag borde ha tagit en vy över hela gatan också, så man får lite känsla för hela miljön och inte bara en liten del av den. Nåja, den här första gången får ju räknas som ett litet test.
Denna adress hade jag lite problem med att hitta först eftersom jag hade prickat in det fel på kartan. Här låg alltså Dandy Shop, på Ystadsgatan 41, som erbjöd "annorlunda högklassisk striptease och bra filmer", bland annat den 10 januari 1971.

5 kommentarer:

 1. Jag har lite arkivmaterial från Allerik, de gav ut tidningar också. Vi kanske kan jämföra lite material vid tillfälle. Minns inte exakt nu hur det var, men kan ju lätt kollas upp.

  SvaraRadera
 2. Ja! Finns det program i tidningarna? Annonser för filmförsäljning???

  SvaraRadera
 3. De gav ut en tidning som hette "Fucking" under 1968-1969 (kanske längre). Har inga anteckningar från min genombläddring över att det skulle finnas annonser, men det kan ju finnas ändå..

  SvaraRadera
 4. Jag har ganska många Malmöbaserade företag som verkar ha hållit på med alla möjliga skumraskaffärer. Vore ju fantastiskt om vi kunde spåra huruvida film- och tidningsbranschen egentligen var en och samma. Verkar också förekommit en frekvent trafik över Öresund, så misstänker att vi borde dra in någon dansk kollega på spåret. En viss Valter verkar ha varit smugglare (kolla min lic).

  SvaraRadera
 5. Jo men tidnings- och filmbranschen hängde definitivt ihop. We need to talk, du och jag.

  SvaraRadera