fredag 20 mars 2009

filmhistoria

Mycket att göra i dag och litet tid att göra det på! I går var det filmseminarium i Lund och den danske filmvetaren Isak Thorsen berättade om Nordisk film, ett danskt filmbolag som startade 1906 och växte till enorm storlek för att sedan gå mer eller mindre under på 1920-talet. Det Nordisk film som existerar i dag är byggt -- om jag förstår företagshistorien rätt, ni kan kolla själva via länken -- på resterna av det Nordisk film som fanns då.

Det var en fascinerande historia som också visade på hur filmhistoria är så otroligt mycket mer och bredare än "bara" film. Isak inledde sin presentation med ett citat av Thomas Elsaesser som går ut på att som filmhistoriker måste man också ha kunskaper om juridik, arkitektur, censur, ekonomi osv. Och apropå arkitektur är det väl lika bra att jag går i gång med måndagens presentation på arkitektskolan...

3 kommentarer:

 1. Kom på en sak idag: För 20 år sedan var jag på ett litet polismuseum inhyst på DavidHalls polisstation. Kommer ihåg att de, förutom mordvapen och hembränningsapparater, även hade en samling av beslagtagna porrtidningar. Kanske fanns annonser för filmer/klubbar i dem, och dessutom kanske man fortfarande kan se något sorts beslagsprotokoll, så att man vet var de beslagtogs, typ på någon svartklubb eller liknande?

  Bara en tanke... men jag vet ju inte ens om museet finns kvar. Men har för mig att det bara var öppet för gruppvisningar, och att man var tvungen att boka tid för att få tillgång till det.

  SvaraRadera
 2. Jättebra tips! Skall absolut kolla upp det.

  SvaraRadera
 3. Det verkar fortfarande finnas, fast flyttat. Vill minnas att det även var barnförbjudet, och det med all rätt. Där var bilder och prylar som jag fortfarande kommer ihåg, m a o rätt ofräscha grejer.

  http://www.malmo.se/turist
  /gora/museerochutstallningar.4.
  33aee30d103b8f15916800019803.html

  Polismuseet

  Utställning med uniformer, utrustning och vapen, men också en spännande inblick i polismaktens utveckling. I polishuset i Malmö, öppet efter tidsbokning hos polisen, 040-20 10 00. Adress Porslinsgatan 6 (invid Drottninggatan).

  SvaraRadera